hitélet

2019.08.24. 08:22

Megérkezett a Missziós kereszt Pécsre

A Pécsi Egyházmegye alapításának 1010. évfordulóján állították ki.

M. R.

Megérkezett a székesegyházba tegnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt. Az eseményt Budapesten rendezik meg jövő év szeptemberében, erre készülve járja most a kereszt az országot.

Kiállítása azért is különleges, mert éppen a Pécsi Egyházmegye alapításának 1010. évfordulójának napján érkezett meg. A hétvégén a megyeszékhelyen marad, ez idő alatt különböző imaalkalmakat szerveznek a keresztnél. A kongresszus szimbóluma Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A 2007-ben készült tölgyfa kereszt, amely egyben ereklyetartó is, közel három méter magas, bronzborításokkal díszített.

A következő napokban a megye több településén is kiállítják. A kereszt jelenlétében imádkozhatunk augusztus 26–27-én Sellyén, augusztus 28–30. között Mohácson, augusztus 30-án Pécsen, augusztus 30. és szeptember 2. között Komlón, végül pedig szeptember 8-án Máriagyűdön.

A 2020-as kongresszus előkészítő rendezvényeként pénteken egy kiállítás is Pécsre érkezett. Az „Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” című tárlat az érzék feletti érzékelésre hív meg, és a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik. A kiállítás november 3-ig látogatható a Csontváry Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!