jaj a bringásoknak?

2019.08.30. 07:00

Most a biciklis futárok cikáznak leginkább úton, járdán, zebrákon

A megyében január 1-je és augusztus 21-e között 28 esetben volt kerékpáros az okozója személyi sérüléses közúti közlekedési balesetnek, míg a tavalyi év hasonló időszakában 33 kerékpáros okozott balesetet.

B. D.

Fotó: Laufer László

Ugyan a számok javuló tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest, azonban még így is sok baleset történik a megyében. A kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Védőfelszerelés hiányában a testüket közvetlen behatások érik, ezért a kerékpáros balesetet szenvedők minden esetben megsérülnek.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságától megtudtuk, hogy Pécsett, az utóbbi időszakban több helyen festettek fel úgynevezett kerékpáros nyomot. A jogszabály leírja, hogy ez a jelzés sárga színű, egy kerékpárt és egy nyilat ábrázol az úttesten. A közhiedelemmel ellentétben a nyíl nem a kötelező haladás irányát mutatja. Ezen az útfelületen a kerékpárosok két irányba is közlekedhetnek, de ez a terület csak egy ajánlás a közlekedésre. Ha a járművek forgalmi okból megállnak a lámpa jelzésénél vagy útszűkületben, a kerékpáros előre haladhat a gépjárművek mellett, de csak jobb oldalról.

A kerékpárosok nem mindig ismerik a KRESZ-nek a rájuk vonatkozó részét. Többen úgy tapasztalják, hogy a bringások gyakran szegik meg a szabályokat, előznek jobbról, szembe mennek a forgalommal az egyirányú utcában, és cikáznak az autók közt. Nyáron némiképp könnyebb a városban közlekedni, mivel ilyenkor kevés egyetemista tartózkodik a városban, azonban a helyüket átvették a biciklis futárok, akik minél gyorsabban le akarják szállítani a rájuk bízott rendeléseket.

A legnagyobb konfliktusforrás, hogy az autósok nem veszik észre a bicikliseket, mert vagy a holttérben állnak, vagy egyszerűen a sofőrök agya csak az autókra koncentrál. Gyakori, hogy a kerékpáros egyenesen haladna egy kereszteződésben, míg a mellette elhúzó autó jobbra kanyarodik, mert nem látja a biciklist. Vannak persze olyanok is, akik a saját érdekükben is igyekeznek vigyázni a bringásokra.

Mindig ellenőrizzük a kerékpárokat

Az előírások és ajánlások szerint a kerékpárnak mindenképpen rendelkeznie kell könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, csengővel, lámpával elől és hátul, valamint két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezet, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre fejti ki hatását. Rendkívül fontos, hogy csak műszakilag kifogástalan kerékpárral lehet részt venni a forgalomban, ezért javasolt ellenőrizni és átvizsgálni a kerékpár kerekeit, fékrendszerét, a világító berendezés működését. A védőfelszerelés használata ugyan nem kötelező, azonban határozottan ajánlott. Hiszen a kerékpáros bukósisak használata védelmet nyújthat az esetleges ütközésnél, eleséssel járó balesetnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!