megújulás

2019.08.02. 20:00

Új tartószerkezetet kap a Barbakán hídja

Munkálatok nyomai láthatóak a 2014-ben felújított, majd tavaly decemberben aládúcolt Barbakán bástya gyalogos fahídjánál. A felújítási munkálatokat követően most tartósabb eredményre lehet számítani.

Zs. K.

Mint emlékezetes, pár évvel ezelőtt a város egyik jelképének számító bástya állapota és a gyalogoshíd fa szerkezete annyira elkorhadt, hogy az építményt egy időre le kellett zárni a látogatók elől. Műemlék lévén az építményhez csak szükséges hatósági engedélyekkel, részletes rekonstrukciós tervekkel volt szabad hozzányúlni.

Ezek beszerzése után 2014 végére a város saját forrásból, mintegy ötmillió forintból felújította az északi kapubejárót, a gyilokjáró korlátjait, valamint az arra felvezető lépcsősor részeit is pótolták és a gyalogoshidat is kijavították, ami tavaly decemberre újra balesetveszélyes lett.

Januárban arról írtunk, hogy a pécsi önkormányzat statikussal megvizsgáltatta az akkori állapotot, és hogy készül az a tartósságot előirányzó beavatkozási javaslat, amelyet a statikus szakember egyeztet a kormányhivatal örökségvédelmi részlegével, így az illetékes hatóság engedélyével kezdhető meg a megerősítési munka, legkorábban tavasszal.

A Barbakánnál most ismét zajlanak a munkálatok, a városháza tájékoztatása szerint már a teljes járófelület rehabilitációja megkezdődött. A megtekeredett és elkorhadt gerendákat felszedik és teljesen új, szakszerűen kivitelezett, kezelt tölgyfa járófelület készül a teljes szakaszon, valamint a Bástya gyilokjáróján is elvégezteti a város a szükséges karbantartásokat.

A decemberben aládúcolt hidat is teljesen elbontják, hiszen statikai probléma miatt volt szükség a lezárására. Ezúttal valóban a tartósságot helyezik előtérbe: a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztállyal folytatott egyeztetések után a híd tartószerkezetét horganyzott acélból készítik el, a már említett tölgy járófelülettel, így várhatóan az elkövetkező években csak a járulékos karbantartási és esztétikai beavatkozásokat kell majd a területen elvégezni.

A Barbakán környezete és állapota nem csak a pécsieknek, hanem az idegenvezetőknek és az ide érkező vendégeknek is nagyon fontos, hiszen a hazai és külföldi turistacsoportokat a buszok éppen itt teszik ki, a vendégek számára ez Pécs kapuja, innen kezdik a városnéző kirándulást.

Arról, hogy mikorra lesz kész, tehát mikortól lesz használható újra a fahíd, nem kaptunk információt. Ottjártunkkor épp csak a munkálatok nyomai voltak láthatóak a Barbakán bástya északi oldalán.

Jobban célba vehették az ellenséget

A Barbakán a hajdani püspökvár falrendszerének egy előretolt, kör alakú kapuerődje. A bástyát felvonóhíddal, hátsó kapuval, lőrésekkel, gyilokjáróval is felszerelték, az egészet egy vizesárok vette körül. A Barbakán megépítését a híres Kinizsi Pál rendelte el 1498-ban, hogy a vár védelmét a török ellen megerősítse. A pécsi püspökvár délnyugati bástyájából a védők a kaput ostromló ellenséges csapatot oldalról is támadhatták, mert ebből a szögből lehetett az ellenséget a leghosszabb ideig célba venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!