felejthetetlen élmény

2019.09.09. 14:00

Évről évre egyre népszerűbb az akadálymentes nap Orfűn

A délelőtti kisebb zápor ellenére is több százan látogattak el szombaton Orfűre, az immár harmadik alkalommal megrendezett Akadálymentes Turizmus Napra.

Tóth V.

Élményekből nem volt hiány szombaton Orfűn, a községet megtöltötte a jókedv, a hála és az önzetlenség. Mi délben értünk a településre, a résztvevő fogyatékkal élők és segítőik ekkor ingyenes ebédjüket költötték el. A sporttábor, a sziget és a Medvehagyma-ház környékén az étkezés befejezése után is több százan szórakoztak.

A rendhagyó turisztikai napon a rendezvények, kirakodóvásár mellett most is lehetőség nyílt kipróbálni olyan tevékenységeket, melyek fogyatékossággal élőként nem, vagy csak nehezen kivitelezhetőek. Például autót vezethettek a látássérültek, motorozhattak a mozgássérültek, vagy akár lovagolhattak is a fogyatékossággal élők – persze szakemberek és önkéntesek segítségével. A Baranyai Motorkerékpár Polgárőr Egyesület motorjait sokan kipróbálták, idén is a tavalyi nagy kedvenc háromkerekű volt a legnépszerűbb.

A pécsváradi látássérült fiú, Kopa Marcell is ellátogatott Orfűre, ám hűséges társa, Max, a golden retriever most nem volt vele, családja kísérte el az eseményre. Kun László, a pécsi kerekes­székes kosárlabdacsapat, a PTE-PEAC Rolling Basket igazolt versenyzője is részt vett a programokon, a tornateremben a vállalkozó kedvű gyerekeket tanította kosarazni. Berkes Gergő, a Pécsi Tudományegyetem sportolója, a para boccia válogatott tagja is részt vett az akadálymentes napon, a tornateremben tartott boccia bemutatón is szerepelt.

Pataki Veronika, a turisztikai nap egyik szervezője, a People First Egyesület – Pécs elnöke elmondta, a programok nagy része megvalósult, nem szegte a látogatók kedvét a délelőtti zápor. Füziné Kajdy Zita polgármesterrel is találkoztunk a rendezvényen, mint mondta, számára is szívet melengető a kezdeményezés, évek óta nagy kedvvel látogat el az Akadálymentes Turizmus Napra.

A kulturális rendezvények is tartalmasak voltak, a szervezők a gyerekekre is gondoltak az egész napos programon, a Vitéz László bábszínházi előadást nagyon élvezték a kicsik. Sok gyermek látogatta meg Lakatos Norbert „Vak lufis” standját is, ahol a fiatalember szebbnél szebb színes lufikat hajtogatott. Különleges kerekesszékes gyorsasági versenyt is tartottak a sporttáborban, ez a programelem is igazán jó hangulatúra sikerült.

Külföldi vendégek is érkeztek

Az idei évben immár nemzetközivé bővült az Akadálymentes Turizmus Napja. Ugyanis horvát, német és ír vendégek is eljöttek, akik mindannyian érzékenyítő játékot játszottak, vagy valamilyen módon érintettek voltak az eseményen. Az Írországból érkező vendég például egy izgalmas, a szigetországban tradicionális utcai bowlingot mutatott be az érdeklődőknek. Itteni adaptációja szerint tömör gumilabdákkal, 3–4 fős kevert (ép és fogyatékossággal élők) csapatokban próbálhatták ki az izgalmas játékot a résztvevők. A Medvehagyma-házban a horvátok serénykedtek, ott csalán felhasználásával készült ínycsiklandó falatkákat kóstolhattunk. Az Udruga Bolje Sutra Egyesület termékeit fogyatékossággal élők állították elő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!