honvédelmi nap

2019.09.12. 17:30

Fegyveres katonák lepték el a pécsi belvárost

Lőfegyver-bemutató, különleges katonai gépjárművek és repülőgép-szimulátor is várta az érdeklődőket csütörtökön a Pécsi Honvédelmi Napon.

Tóth Viktória

Kivonultak a katonák és a civilek csütörtök délután a Széchenyi térre, hogy együtt ünnepeljék a Pécsi Honvédelmi Napot. A hatalmas harci járművek már délelőtt megérkeztek a térre, a honvédelem iránt érdeklődők nagy örömére, teherautók, tankok, tarackágyú és még számos különleges katonai jármű volt az arzenálban. Ezeket nem csak távolról lehetett szemlélni, a vállalkozó kedvű gyerekek akár a vezetőülésbe is beülhettek. A toborzósátornál mindenkit vártak, akit érdekel a katonai hivatás, a nap során számos fiatal fiú és lány tájékozódott a regisztráció lehetőségéről.

A honvédek számos fegyverfajtát mutattak be, amit a kicsik és nagyok kipróbálhattak, szétszedhettek, összerakhattak. A repülőgép-szimulátor is sokak kedvencévé vált, a gépben ülve igazán különleges élménnyel gazdagodhattak a gyerekek. A város mazsorettegyüttese látványos bemutatót tartott a főtéren, a Kaposvári Helyőrségi Zenekar örökzöld slágerei pedig még színesebbé tették a rendezvényt. A nap folyamán egy szűrőkamion is begurult a helyszínre, így általános állapotfelmérésen is részt vehettek az érdeklődők.

 

Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Páva Zsolt polgármester is beszédet mondott. A városvezető emlékeztette a hallgatóságot, hogy Pécsen komoly hagyománya van a honvédelemnek, hiszen itt működött a 19-es és az 52-es pécsi gyalogezred, illetve a 8-as pécsi huszárezred.

– Honvéd hadapródiskola is működött a városban, amely fiatal fiúknak nyújtott képzést, az évek során kiváló katonai vezetők kerültek ki közülük – mondta Páva Zsolt.

Benkő Tibor is méltatta a honvédeket, elmondta, hogy Baranya megyében mintegy négyszáz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot, közülük közel százan az egyetem hallgatói közül kerülnek ki. Úgy fogalmazott, örül annak, hogy az önkéntes tartalékos katonák fontosnak érzik a haza iránti elkötelezettséget, a hűséget, a hazaszeretetet, az áldozatvállalást.

– Napjainkban is úgy tesznek esküt a katonák, ha kell, életüket áldozzák a hazáért, a nép boldogulásáért. Hiszen van mit védeni, van mit óvni. A legfontosabb értékünk a béke és a biztonság, aki erre tesz esküt, annak irányába a legnagyobb elismeréssel kell, hogy adózzunk – fejette ki a miniszter.

Díjat és díszzászlót adtak át

Az ünnepi beszédek után átadták az Aidinger János-díjat (Pécs Város Közszolgálati Díj), amelyet idén Turcsics József, az 1984-ben alakult közterület-felügyelet egyetlen ma is dolgozó alapító tagja vehetett át, aki jelenleg a térfigyelő központban teljesít szolgálatot. A Baranya Megyei Önkormányzat nevében Madaras Zoltán megyei elnök díszzászlót adományozott az 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj számára. A katonák különleges lobogót kaptak, amelynek egyik felén a zászlóalj címere látható, a másik felén pedig megyei önkormányzat jelképe. A zászlórúdba faragva a 301 baranyai település neve található. A zászlóra Páva Zsolt polgármester kötötte fel a Pécset jelképező kék-sárga szalagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!