Sétálj velünk!

2019.09.17. 07:00

Pattanjunk bringára a Mobilitási Héten!

A Mobilitási Hét a közösségi közlekedési lehetőségek sokféleségére hívja fel a figyelmet. Az idei kampány szlo­genje – „Sétálj velünk!”– is arra biztat, hogy minden nap mozogjunk egy kicsit.

T. V.

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem szeptember 16-a és 22-e között idén is megszervezi a hagyományos Mobilitás Hetet és Autómentes Napot, amivel céljuk a gyaloglás, a közösségi közlekedés és a kerékpározás népszerűsítése. Kővári János önkormányzati képviselő, az alapítvány kuratóriumi tagja sajtótájékoztatón beszélt az akció jelentőségéről, idei programelemeiről.

Mint mondta, a pécsieket egy Ökocaching elnevezésű játékra hívják, amelynek részeként okostelefon használatával nyolc helyszín kereshető fel a városban sétával vagy kerékpárral. A Mobilitási Hét keretében a város különböző pontjain öt napon át ingyenesen lehet rágravíroztatni a biciklire egy biztonsági kódot, amellyel a jármű ellopása esetén könnyebben rálelnek a bringákra. A program részeként az orvosi kar parkolójában egy, a tömegközlekedés részét képező csuklós buszt festenek és dekorálnak majd a hallgatók és az oktatók.

A busszal közlekedők is örülhetnek, ugyanis a héten a 7 napos buszjegyet a 72 órás jegy áráért lehet megvásárolni. Néhány pécsi buszmegállót is kidíszítettek a hét tiszteletére, zöld padokat, növényeket, ismeretterjesztő hirdetőoszlopokat és játékokat helyeztek ki. Ennek célja, hogy a közlekedők számára kellemesebbé tegyék a várakozást a megállókban.

A héten néhány iskolában lehetőség van a TeleDiák programra is, az akció keretében a gépjárművel járó szülőket arra biztatják, hogy a lakóhelyükhöz közeli gyerekek iskolába szállítását is vállalva csökkentsék a járművek számát, ezzel a légszennyező anyagok kibocsátásának mértékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!