Szentlőrinc

2019.09.16. 14:00

Szinte percenként áthalad egy kamion a városon

Több száz kamion halad át nap mint nap Szentlőrincen, a zaj-, és légszennyezettség évtizedek óta megkeseríti a helyiek életét. A várost északon – Kelet-Nyugat irányban – átszelő 6-os főúton, valamint a Munkácsy és Erzsébet utcákban és a Pécsi úton folyamatosan növekszik a 20 tonnát meghaladó teherautó-forgalom.

Tóth Viktória

Koltai Péter polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a helyeik nemcsak a megnövekedett zaj- és légszennyezettséget kénytelenek elviselni, hanem veszélynek is ki vannak téve, ugyanis a kamionforgalom városközponton átmenő része posta, gyógyszertár, iskola mellett halad.

Mint azt korábban lapunkban is megírtuk, a kamionok városból való kiterelésének érdekében július elején öt napon keresztül forgalomszámlálást végeztek a főúton, valamint a fent említett utcákban. A vizsgált időszakban több mint 1800 kamion haladt át a város területén, ez alátámasztja a lakossági panaszokat és indokolja a probléma megoldását.

A kamionforgalom kiterelésének érdekében aláírásgyűjtést tartottak augusztus elején, néhány nap leforgása alatt közel 400 helyi lakos írta alá az ívet, és értett egyet azzal, hogy a teherautókat ki kell tiltani a város központjából. Az önkormányzat a város kezelésében álló utakról a kamionokat súlykorlátozással már kitiltotta, ám a főút városi szakasza, a Munkácsy és Erzsébet utcák és a Pécsi út a közútkezelő tulajdonában vannak. Épp ezért a polgármester a vonatkozó államtitkárság segítségét kérte, első sorban az M60-as gyorsforgalmi úthoz tervezett elkerülőút mielőbbi megépítését.

Gyors megoldás

Míg az M60-as gyorsforgalmi úthoz tervezett elkerülőút megépül még hosszú évek telhetnek el. Éppen ezért, a város polgármestere az államtitkárságnak gyors megoldásként kérte és javasolta, hogy vizsgálják meg a „Lafarge elkerülőút” közforgalmúvá tételének lehetőségét, mert így a tehergépjármű-forgalom számára elkerülő utat tudnának biztosítani. Az út korszerűsítésére azonban szükség lenne, ezt állami forrásból lenne célszerű megvalósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!