múltidéző

2019.09.04. 07:00

Tíz éve már nagy volt a készülődés az EKF-évre

Az Európai Unió 2006. november 13-án döntött úgy, hogy Pécsnek ítéli 2010-ben Európa egyik Kulturális Fővárosa címet.

HLB

Drakulának tulajdonított pincét is feltártak.

A cím elnyerése nagy presztízsgyőzelmet jelentett a város számára, amelyhez elsősorban a kultúra és a gazdaság területén reméltek megfelelő léptékváltást. A végül több mint 40 milliárd forintos projekt során szinte teljesen megújult a belváros és számos városrész kiemelt közterülete – csak az építkezésekre 35 milliárd jutott.

Tíz évvel ezelőtt javában zajlottak a munkálatok az érintett tereken és helyeken, így a Zsolnay-gyár területén kialakított Zsolnay Kulturális Negyedben, épült a Kodály Központ és a Tudásközpont, megújult a Tettye és környéke, rám sem ismernénk a Köztársaság térre vagy a kertvárosi Krisztina és Diana térre, de Uránváros központi tere is új arculatot kapott – az infrastrukturális fejlesztések zöme el is készült a határidőre.

 

Noha a kulturális intézményrendszer kiépítése valóban látványos előrelépésnek számított, működtetésére és fenntartására már kevesebb figyelmet fordított az akkori szocialista városvezetés, így manapság jelentős kormányzati támogatásra van szükség a minőségi programokat és koncerteket kínáló, a világ számos szegletében hírnévre szert tevő kultnegyed vagy a Kodály Központ üzemeltetésére.

Az mindenesetre biztos, hogy az elkészült épületek méltán – és büszkén – öregbítik városunk jó hírét, messze földre repítve Pécs kulturális sokszínűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!