invázió

2019.09.07. 20:00

Vigyázat! Kezdenek beköltözni a poloskák

Már nem csak a kerttulajdonosok életét keserítik meg a poloskák – az ősz beköszöntével a lakásokban is megjelentek. Idén is a tavalyihoz hasonló invázió várható.

Wald Kata

Fotó: Róka László

Beköszöntött az ősz, a poloskák a lakásokban is megjelentek – Pécs is hazánk legfertőzöttebb városai közé tartozik a poloskatérkép szerint. Szakemberek úgy látják, hogy idén is a tavalyi évhez hasonló nagyságrendű invázióra lehet számítani. Természetes ellenség hiányában, és kedvező akklimatizálódásuk miatt remekül érzik magukat Magyarországon – az utóbbi években tapasztalható tömeges megjelenésük ennek a következménye.

Ezen kívül az időjárás számlájára is írható, hogy ilyen mértékben elszaporodtak. Csapadékos időben ugyanis penészgombák megtámadhatják, ami a kellemetlen rovarok pusztulásához vezet. Miután azonban egyre több a száraz időszak, ez a veszély egyre kevésbé fenyegeti a kártevőket.

Eddig „csak” a kerttulajdonosok életét keserítették meg a poloskák – a lédús termések nedvét szívogatják, az áldozatul esett gyümölcsök íze emiatt élvezhetetlenné válik. Szúrásnyomokat is hagynak maguk után, amik szintén rontják a zöldségek és gyümölcsök élvezeti értékét. Kedvelik például a paradicsomot, paprikát, bogyós gyümölcsöket, uborkát – védekezni ellenük megelőzési céllal nem lehet. Akkor, amikor megjelennek a kertben, rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel érdemes permetezni.

Miután a poloskák a meleget és a szárazságot kedvelik – az őszi fagyok és a csapadék elől menekülve ilyenkor, szeptemberben már kezdenek száraz telelőhelyet keresni maguknak. Szívesen húzódnak be a lakásokba ablakon, ajtón, szellőzőn keresztül, majd résekbe, zugokba húzódva télen nyugalomba szenderülnek.

A vegyszeres irtás nem hatékony

Jóllehet, a poloskák teljesen veszélytelenek a lakásban, mégis kellemetlen a jelenlétük. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a távoltartásuk érdekében inkább a kora reggeli és az esti órákban szellőztessünk – a nap hűvösebb időszakaiban ugyanis a poloskák nem aktívak. Amint kicsit magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, a legapróbb résen is berepülnek. A szúnyogháló védelmet jelenthet a „hívatlan vendégek” ellen. Emellett célszerű gyakrabban porszívózni a rejtett zugokban is, így a poloskák elfoghatók. A vegyszeres irtás jellemzően nem hatékony.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!