biztonságos közlekedés

2019.10.16. 14:00

Jól végzik a dolgukat a pécsi iskolarendőrök

A nemrég elkezdődött tanév során Baranya megyében jelenleg 88 iskolában 71 iskolarendőr vigyáz a tanulók biztonságára, ebből Pécsen 21 oktatási intézményben 18 zsaru lát el baleset-megelőzési és közbiztonsági feladatokat.

HLB

Fotó: Löffler Péter

Bár sokak szerint iskolakezdéskor megemelkedik a diákokat érintő balesetek száma, ez korántsem igaz. Mint azt Popovics Dejantól, a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, tanévkezdés idején nem emelkedik meg a balesetek száma az oktatási intézmények környezetében, hiszen a munkatársak még a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közlekedésbiztonsági helyzetét áttekintik és elemzik.

– Ennek keretében a helyi önkormányzatokkal, illetve a területileg illetékes közútkezelővel közösen – az érintett tanintézmények képviselőit is bevonva – az iskola közelében forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárásokat tartunk – tudtuk meg.

Az iskolarendőrök a jelenlétükkel segítik elő a gyerekek biztonságos közlekedését, amelynek során fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetőkre is (a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítése, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatát ellenőrizve). A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásába bevonják a polgárőrséget és a közterület-felügyeletet is.

Mindemellett az iskolarendőrök további feladatokat is ellátnak: a Városi Baleset-megelőzési Bizottság koordinálásával folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a tanintézmény vezetőségével és a diákokkal. Meghívás esetén jelen vannak a jelentősebb iskolai rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Részt vesznek a megyei és a városi baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, a közoktatási intézményeket érintő kampányokban, országos felmenő rendszerű versenyek szervezésében.

– Amennyiben az adott iskolában DADA-oktatás folyik, akkor támogatják a „DADA rendőr” munkáját. A „Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra” programban érintett iskolákban segítik az oktatást végző pedagógus munkáját és szakmai segítséget nyújtanak az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók részére – ismertette a rendőrségi szóvivő.

A folyamatos rendőri jelenlét miatt mind a gyerekek, mind a pedagógusok és a szülők is érezhetően nagyobb biztonságban érzik magukat.

Tiltó piktogramok

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság idén augusztusban a gyalogosok védelmében a mobiltelefon- és fülhallgató használatának balesetveszélyes voltára hívta fel a közlekedők figyelmét úgynevezett „tiltó” piktogramok létesítésével. Erről ITT írtunk korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!