Próbadosszié

2019.10.16. 17:39

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Pécs belvárosában

Hatalmas eső zúdult reggel Pécsre, az égi áldást szélvihar is kísérte, mely miatt sérült a Pécsi Püspökség épületének tetőszerkezete. Nem kell megijedni, ez nem történt meg valójában, csupán csak műemlékvédelmi gyakorlatot tartottak a pécsi belvárosban.

Tóth V.

Fotó: Laufer László

A Pécsi Tudományegyetem és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság különböző projektek kapcsán számos esetben működött már együtt eredményesen. A szakmai együttműködés folytatása érdekében idén szerződésben újították meg a jó gyakorlat folytatásának szándékát. Az új szerződés első eseménye volt a szerdán megrendezett „Műemlék 2019” nevű műemlékvédelmi gyakorlat, melynek fő célja a műemlékek megóvása volt és a mentési gyakorlat olyan katasztrófahelyzetben, ahol sérülhetnek a felbecsülhetetlen értékek, s persze az ott tartózkodó emberek. Az együttműködés jelentőségéről a gyakorlat előtt Miseta Attila rektor és Mácsai Antal ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszélt.

 

A megnyitó után el is kezdődött a látványos gyakorlat, melynek előre kitalált forgatókönyve szerint a Püspökség megsérült épületéről leeső gerendák betörték a Cella Septichora Látogatóközpont tetejét. A víz betört a látogatóközpontba, többen megsérültek. A segélyhívást követően a sérültek kimentését a katasztrófavédelem végezte, majd a PTE mentőtiszt hallgató látták el őket.

A megsérült látogatókat a Magyar Vöröskereszt imitátorai játszották el, akiknek igazán élethű előadása hozzájárult a hitelességhez. Az esemény a nyilvánosság számára is élvezhető volt, az érdeklődők egy, a Szepesy Ignác szobor előtti területen felállított ledfalon keresztül követhették a történéseket. A gyakorlat jól sikerült, természetesen mindenkit kimentettek és a felbecsülhetetlen értékek sem sérültek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!