Kirándulás

2019.10.09. 15:00

Teljesen megújult a tettyei lépcsősor

Pécs egyik leglátogatottabb természeti kirándulóhelyén, a Tettyén végzett több hónapos, komoly erőfeszítéseket igénylő munkát a BIOKOM NKft. A Tettye Kapu teljes lépcsősorát felújították, a régi támfalat elbontották és egy megerősített alapra épülő új, erősebb támfalat építettek – adott tájékoztatást a Pécsi Városháza.

bama.hu (Forrás: Pécsi Városháza)

A pécsi önkormányzat megbízásából a BIOKOM Nonprofit Kft. a városüzemeltetés, ezen belül a Parkerdei részlegének szakemberei az idén tavasztól folyamatos, kimondottan sok emberi erőforrást kívánó munkával megújították és megerősítették a Tettye Kapu teljes lépcsősorát, mivel az elmúlt években az erózió és a vandalizmus oly mértékben kikezdte a támfalat és a lépcsőelemeket, hogy a teljes felújítás elkerülhetetlenné vált.

A kivitelezés minden munkafolyamatát a BIOKOM Nonprofit Kft. saját munkacsapata, szállító járművei, illetve erőgépei végezték el. A közel 10 hónapig tartó munka során, olyan értéket hoztak létre, amely remélhetőleg évtizedekig fogja a kirándulók biztonságos közlekedését szolgálni, és amely méltán kapja a „Tettye kapu” elnevezést, amelynek története a múlt századra nyúlik vissza – olvasható a városháza közleményében.

A Tettye Kapu elnevezés azért nagyon találó, mert ez az a hely, ahol a város találkozik az erdővel, az itt lakó polgár a természettel. A helyi turizmusban, rekreációban, az elmúlt 100 év során ez a terület egyre inkább kezdte átvenni a Mecsek Kapu szerepét. Napjainkban, főként azóta, amióta a Tettye park megszépült, a gyalogos mecseki kirándulók döntően ezt az útvonalat választják a mecseki túráikhoz.

A tájba illő megerősített kőépítmény minden sziklája a Mecsekről származik. A régi támfal elbontott összes eleme visszaépítésre került. A lépcsősor felső harmadában egy pihenőpad került kialakításra, amely a megfáradt turistáknak biztosít pihenőhelyet. A teljes megújulás egyik fontos szakmai szempontja volt, hogy a hegyoldalban végig futó műtárgy megakadályozza a hegyoldal további erózióját.

Az átadón Decsi István, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy Pécs egyik legkiemelkedőbb turisztikai értéke az a természeti örökség, amelyet a Mecsek biztosít nekünk, pécsieknek.

– A bennünket körülvevő természeti környezet az az örökség, amelyet felelősséggel kell gondozni és vigyázni, hogy gyermekeink, unokáink és a további generációk is örömüket leljék benne.

Hálás vagyok, hogy Pécsett olyan városgondozási csapat tevékenykedik a parkerdők területén, akik nemcsak szakmailag teljesítenek jól, de szívügyüknek is tekintik ezt a feladatot – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!