iskolakeresés

2019.11.19. 11:30

A pályaválasztásban segítették a diákokat

Pályaválasztási kiállításokkal és szakmabemutatókkal várták tegnap az általános iskolásokat a Tudásközpontban, ma a középiskolások számára rendeznek pályaválasztási rendezvényt.

Tóth Viktória

A héten a megye több városában is – Pécsett, Mohácson és Szigetváron – várják az általános, valamint a középiskolák végzős osztályaiba járó fiatalokat, szüleiket és tanáraikat a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási rendezvényeken. Hétfőn a nyolcadikosok mentek a pécsi Tudásközpontba. A kétszintes kiállítótérben felvonultatták a megyében elérhető, színes képzési kínálat szinte egészét. Az intézmények képzési kínálatán túl a diákok információkat szerezhettek az egyes intézményekben folyó munkáról, szakkörökről, szabadidős tevékenységekről is.

 

Az egyik legnépszerűbb a Pécsi SZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája standja volt, ahol a fiúk a férfias szakmákat ismerhették meg, mint például a lakatos vagy az asztalos mesterség. A lányok a különböző hajfonási technikákba nyerhettek betekintést a fodrászképzésben részt vevő tanulók segítségével. A fodrásztanulók először csak egy mű babafejen fontak, majd a nyolcadikos diákok váltak hajmodellekké, hosszú sor kígyózott a stand előtt.

A rendezvényen beszédbe elegyedtünk három fiatal lánnyal, akik mint mondták, a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájába járnak, nyolcadik osztályosok. A lányok megosztották velünk elképzelésieket a továbbtanulással kapcsolatban. Egyikük elmondta, hogy ő először gimnáziumba szeretne menni, emelt nyelvi tagozatra, de azt még nem tudja, ha azt elvégezte, hogyan tovább. A másik két lánynak a kereskedelmi/vendéglátós terület tetszik.

– Szakközépiskolában szeretnék, továbbtanulni, de még nem döntöttem el, hogy pincér vagy szakács szakra, mind a kettő tetszik. Otthon is szoktam sütni főzni

– mondta.

A harmadik általunk megkérdezett lány eladó szakmát szeretne tanulni, így az esemény jó alkalom volt számára, hogy megtudja, melyik iskolában lesz erre lehetősége. A Tudásközpontban a különböző oktatási intézmények és vállalkozások megismerése mellett számítógépes önismereti kérdőívek kitöltésére is volt lehetőség. Az intézményben ma a végzős középiskolásokat várják, szerdán Szigetvárra, csütörtökön pedig Mohácsra látogat a rendezvény.

Szakmájukról készíttek kisfilmet

Az iskolák mellett néhány fontosabb baranyai cég is képviseltette magát az eseményen annak érdekében, hogy a diákok bepillanthassanak a munka világába, tájékozódhassanak arról, melyik szakmával milyen elhelyezkedési lehetőségek várják őket a jövőben. Ehhez kapcsolódva a rendezvény megnyitóján a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal képviseletében átadták a Baranya Paktum projekt Mutasd a szakmád elnevezésű versenyének egyik díját. A szeptemberben meghirdetett verseny felhívásában azt kérték a tanulóktól, hogy a saját szakmájukat mutassák be egy általuk készített kisfilmben. A rendezvényen a második helyezett, komlói csapat tagjainak adták át a díjat, ők a géplakatos szakmát mutatták be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!