Baranya

2019.11.04. 11:30

Egyre több autós választja a négy évszakos abroncsokat

A hirtelen jött lehűlésnek köszönhetően az autósok fontolóra veszik a gumicserét. Nem érdemes várni, ugyanis az idő valószínűleg nem lesz melegebb, a szervizek pedig egyre leterheltebbek.

T.V.

Pécs, 2019. október 29. Autószerelõ téli gumival szerelt kereket tesz fel egy autóra egy autószervizben Pécsen 2019. október 29-én. MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

A napokban tapasztalt hideg időnek köszönhetően sokan gondolkodnak már a gumicserén. A különböző felmérések szerint a hazai autósok többsége a hőmérő higanyszálát figyeli, és ez alapján vált téli abroncsra. Ha hihetünk a következő hetek előrejelzéseinek, nappal ugyan még 15-16 fok is lehet, ám éjszakára 3-8 fokra csökken a hőmérséklet. A váltást fontolgatók számára az is szempont lehet, hogy a következő pár hétben még szinte sorban állás nélkül le tudják cseréltetni abroncsaikat, de a hónap végén az autósok megrohamozzák a baranyai szervizeket.

Kováts Zoltán, a pécsi Marsopont gumiabroncs és autószerviz hálózat ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, valóban elérkezett az idő a gumicserére, náluk már két hete tart az abroncscsereszezon.

– Első körben a flották – nagy autószámmal rendelkező partnerek – kezdik meg az átszereltetést. A várólista másfél-két hét, tehát annak, aki nem akar sokat várni, érdemes most bejelentkezni – mondta az ügyvezető. – Azt szoktuk mondani, hogy ha tartósan 8 fok alatt van a hőmérséklet, akkor válik aktuálissá a csere.

Egyre több járműtulajdonos választja az úgynevezett négy évszakos abroncsokat, amik átmenetet képeznek a téli és nyári gumik között. Ezek mintázata általában a téli és nyári mintázatok egyfajta keveréke. Ám pont a mintázat felemássága miatt a kimondottan téli útviszonyok között elmarad a teljesítményük a téli abroncsokétól. – A négy évszakos gumik sokat javultak az utóbbi években, de mi azt mondjuk, hogy a négy évszakos gumi az éves szinten 5-6 ezer kilométert autózó embereknek ajánlott, azoknak, akik télen keveset használják az autót – fogalmazott Kováts Zoltán.

Ne várjuk ki a minimum értéket!

A Bridgestone, a világ egyik legnagyobb gumiabroncs- és gumigyártó vállalata a közelmúltban hozta nyilvánosságra friss, hazánkban elvégzett felmérését. Ebből többek között az is kiderült, hogy az új gumik vásárlásával a megkérdezettek több mint egyharmada még mindig kivárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 mm-es határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már igencsak kockázatosnak számít. Pont ezért a szakemberek a cserét már ettől korábban javasolják elvégezni. Továbbá 8–10 ezer kilométerenként érdemes az abroncsokat megcserélni a tengelyek között, ezzel megelőzhetjük, kiegyenlíthetjük a rend­ellenes, aszimmetrikus kopást az első és a hátsó kerekek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!