Gyakorolták az újraélesztést

2019.11.26. 07:00

Életet menthetnek, ha baleset történik – A Megyeházán gyakoroltak a Nagy Lajos Gimnázium diákjai

Az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket sajátíthatták el hétfőn a Nagy Lajos Gimnázium diákjai egy ingyenes tréning keretében a pécsi Megyeházán. Hasonló tanfolyamot tartanak Mohácson, Siklóson és Szászváron is.

Mészáros Rita

Az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket adják át a közösségi újraélesztési tréning programsorozat résztvevőinek a következő hetekben a megye több pontján. A Baranya Megyei Önkormányzat a tanfolyamokat az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Regionális Szervezetével együttműködésben valósítja meg, így közel 150 embert érnek el. A programsorozat első állomásán, a pécsi Megyeházán hétfőn a megyei önkormányzat dolgozói és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákjai tanulhattak az elsősegélynyújtásról és az újraélesztésről.

Az eseményen Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hangsúlyozta, a mindennapok bizonyítják, fontos az, hogy ha egy társunk bajba kerül, megőrizzük lélekjelenlétünket, és legyen meg az a tudás, amihez ilyenkor nyúlhatunk.

Őri László (balról) és dr. Buda Péter mutatta be a programot

A diákok dr. Buda Pétertől, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatójától kaptak elméleti ismereteket az elsősegélynyújtásról, amiket aztán a gyakorlatban is kipróbálhattak egy bábú és egy oktató defibrillátor segítésével. Az utóbbi eszközzel való ismerkedés azért fontos, mert egyre több közösségi térben megtalálhatók, és újraélesztés esetén a használata növeli a túlélési esélyeket. A megyében további négy tréninget tartanak, Mohácson a sportolóknak és diákoknak, Szászváron a vár dolgozóinak, Siklóson egy tanfolyamot szintén a várban tartanak, egyet pedig az önkormányzat dolgozóinak.

– Olyan helyszíneket választottunk a tréningeknek, ahol sokan megfordulnak – tudtuk meg Őri Lászlótól. – Szeretnénk elérni, hogy az elsősegélynyújtási ismeretekben részesített dolgozók minél több embernek tudjanak segíteni, ha szükség van rá.

A társán segített

A tréning résztvevőinek azért éppen a Nagy Lajos Gimnázium diákjait választották, mert ez volt az az iskola, ahol 2016-ban rosszul lett egy diák, akinek társa kezdte meg a szakszerű újraélesztését, és ennek köszönhetően javult az állapota. Ahogy Őri László mondta, ez az eset is felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy egy közösségben legyenek olyan képzett pedagógusok vagy diákok, akik segíteni tudnak, ha valaki bajban van. A Nagy Lajos Gimnáziumban egyébként már évek óta tartanak elsősegély szakkört, az ott tanultakat a diákok a gyakorlatban is hasznosíthatják, hiszen többek között ők felügyelik az iskolai rendezvényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!