Fájdalom és tragédia

2019.11.20. 20:00

Hetente 10 embernél jelentkezik a sokszor halálos kór!

Döbbenetes, hogy egy valakinek azért kell meghalnia, mert a szülei mellette dohányoztak akkor, amikor gyermek volt. A tüdőrák és a dohányzásellenes szervezetek világszerte minden év novemberében tartják a Tüdőrák Hónapját, hogy felhívják a figyelmet a betegséget okozó tényezőkre és az ellene való küzdelem fontosságára.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Kallus György

A tüdőrák továbbra is a leggyakrabban előforduló rákbetegség. Megyénkben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott adatok szerint évek óta félezer (2016-ban 496, 2017-ben 517, 2018-ban 484) körül van azon betegeknek a száma, akiknél tüdőrákot diagnosztizáltak.

Az Európai Unió országai közül 2016-ban Magyarországon volt a legmagasabb a lakosság számához képest a tüdőrák okozta halálozási ráta, hiszen 100 ezer lakosra 90 haláleset jutott.

Az idei Tüdőrák Hónap kiemelt fontosságú üzenete, hogy több információval több életet lehet megmenteni: a szakemberekhez a legújabb tudományos eredményeket kell eljuttatni, a betegek és a veszélyeztetettek számára pedig a megelőzés módjait és a korai diagnózis jelentőségét kell megismertetni.

A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százalékának hátterében a dohányzás lehet, és több mint kétszer nagyobb az előfordulása a férfiaknál, mint a nőknél. Az erős dohányosok környezetében élő emberek is ki vannak téve a tüdőrák kockázatának. Megdöbbentőek az adatok: a tüdőrákban szenvedő nem dohányzó betegek hozzávetőleg 17%-ánál azért alakul ki a kór, mert gyermekkorukban dohányfüstnek voltak kitéve.

A tüdőrák tünete lehet újonnan jelentkező köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom. A betegség előrehaladtával más tünetek is jelentkezhetnek, így például fogyás, fáradtság, elhúzódó tüdőgyulladás, fájdalom a test más részeiben, vérszegénység. A tünetek bármelyikének előfordulásakor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A korai diagnózisnak nagy jelentősége van, mert a tüdőrák kezdeti stádiumában még kisebb a valószínűsége az áttéteknek, így a gyógyulás esélye is nagyobb.

Nincs előjegyzés

Általában a háziorvoshoz kerülnek a tüdőrákra utaló tünetekkel a betegek, és gyanú esetén a ő utalja őket szakorvoshoz, ahol további vizsgálatokkal – például MRI, szövettan – állapítják meg, hogy tüdőrákról van-e szó. Pécsett a Lánc utcai tüdőszűrő állomásra nem kell előre időpontot kérni, és nem minden esetben beutalóköteles. 40 év felett évente egy szűrővizsgálat térítésmentes. 40 év alatt pedig csak beutalóval vehető igénybe. A munkaalkalmassági céllal végzett vizsgálat ára 1700 forint, erről jogszabály rendelkezik. A tüdőszűrő állomás munkanapokon 7 órától 18 óra 30 percig működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!