hitélet

2019.11.29. 18:25

Vasárnap kezdődik már a Pécsi Advent

Mind más-más sajátosságát szeretjük az adventi időszaknak: az elcsendesedés lehetőségét, a roráték hangulatát, az adakozás szépségeit és azokat a kulturális eseményeket, amelyek, mint a várakozás szerves részei visznek közelebb minket a szentestéhez. A Pécsi Egyházmegye immár tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Pécsi Adventet – különleges programokkal várják az érdeklődőket.

Wald K.

Közel negyven eseménnyel, köztük több iskolai adventi műsorral, múzeumpedagógiai foglalkozással, hangversennyel és komolyzenei koncerttel várja az idei esztendőben is a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket a karácsonyi ünnepkört felvezető adventi időszakban.

Ezek a kulturális események, mint a várakozás szerves részei, közelebb visznek minket a szentestéhez: a Pécsi Egyházmegye tizenhetedik alkalommal hívta közös készülődésre a helyi és környékbeli művészeti csoportokat, kórusokat, zenészeket. A Pécsi Advent most vasárnap, december 1-jén veszi kezdetét és egészen 15-ig érdekes programokkal, múzeumpedagógia foglalkozásokkal és komolyzenei koncertekkel várja az érdeklődőket.

A hagyományoknak megfelelően színes és gazdag eseménysorozat a PTE Harsonaegyüttes adventi nyitókoncertjével indul és a Cappella Quinqueecclesiensis koncertjével zár, a két rendezvény között pedig 33 program kerül megrendezésre. A tél első napján például „Szimatolj, fülelj, tapints! Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával” adventi múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6–12 év közötti gyermekeket. Majd nem sokkal később, december 6-án és 7-én a Püspöki KincsTárban 5–8 évesek vehetnek részt a „Látogatóban a Mikulásnál” című – az előbbihez hasonló szellemben szervezett – eseményen. Ugyanitt, december 15-én egy hasonló tematikájú „Angyallesen” program vár a 6–10 év közötti gyermekekre. A legifjabbaknak szóló eseményekkel párhuzamosan több iskola tehetséges diákja is fellép a Pécsi Advent ideje alatt. Többek között bemutatkoznak a Szent Mór Iskolaközpont, a Ciszterci Nevelési Központ, a Pécsi Művészeti Gimnázium, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, a Pécsi Református Kollégium, és a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola növendékei is.

Ami a művészeti eseményeket illeti, idén is több koncert, zenei est, valamint egy könyvbemutató várja az érdeklődőket, a töltekezni vágyókat. A művészet szellemében rendezett programok mindegyike az ünnepi készülődést hivatott elmélyíteni, miközben egytől egyig számos elmélkednivalóval szolgálnak a résztvevők számára.

Az adventi időszakban a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász az idei évben is elindítja Angyalbatyu elnevezésű ajándékgyűjtő akcióját, hogy minél több ajándékkal megtöltött csomag kerülhessen kiosztásra a nélkülöző gyermekek között karácsony alkalmával. A becsomagolt ajándékokat december 13-ig várják a Karitász Központban (Pécs, Janus P. u. 4.) vagy december 18-ig a Magtár Látogatóközpontban.

Kinyit a székesegyház

A Dóm Kőtár, a Magtár Látogatóközpont, a Püspöki Kincstár ad helyet a Pécsi Advent programjai többségének, ugyanakkor az adventi időszakban a felújítás alatt álló székesegyház újból megnyitja kapuit, így a vasárnapi, és az ünnepi szentmiséket itt tartják meg, akárcsak a rorate szentmiséket, amelyekre december 2. és 21. között (vasárnapok kivételével) reggel 6 órától várják a híveket – a Pécsi Advent idején a hajnali szentmiséken az oltáriszentségben valóságosan jelenlévő Jézussal való barátságunkat szeretnénk elmélyíteni. A hétköznapi szentmiséket változatlanul a Belvárosi templomban tartják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!