postabontás

2019.12.13. 07:15

A szerződéshez ügyvéd nem kell? – kérdezi olvasónk

Olvasónk aggályosnak tartja, hogy sokszor a szerződést elkészítő ügyvéd nincs is jelen az aláírásnál.

Forrás: tsyhun / Shutterstock.com

Ingatlanközvetítéssel foglalkozom. Munkám során többször fordulok meg ügyvédi irodákban. Ennek során azt észlelem, hogy van olyan iroda, ahol a szerződést elkészítő ügyvéd sokszor nincs jelen (sőt az irodában sem tartózkodik, és helyette a szerződést az ő nevében az iroda egy alkalmazottja írja alá. Kérdésem: helyes ez így? Mert én eddig úgy tudtam, hogy az ügyvédnek az aláírásoknál jelen kell lennie.

A kérdést egyrészt azért vetem fel, mert sokszor éppen az ingatlanközvetítő ajánlására kerülnek az ügyfelek egy adott ügyvédi irodába, így már többször kaptam kérdést tőlük ezen módszer helyességét illetően, de megnyugtató választ adni nem tudtam. Annyit tudok, hogy az ügyvéd az aláírásával azt igazolja, hogy a szerződést az eladó és a vevő előtte írta alá. A fent említett módszerrel ez nem igazolható. Miután az ügyvédet az ingatlanközvetítő ajánlotta, azt gondolom, felmerülhet az ő felelőssége is. Másrészről pedig azért vetettem fel ezt a problémát, mert az a mostani ingatlanvásárlási viszonyok miatt a lakosság széles körét érinti, akik az ügyvédi bizalomra alapítva kötnek szerződést. Választ várnék – a közérdekre tekintettel – elsősorban az ügyvédi kamarától.

Név és cím a szerkesztőségben

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!