bajban vannak

2019.12.21. 11:30

Eltűnt a fal, a ház lakhatatlanná vált

Kedden hajnalban az idősödő testvérpár arra ébredt, hogy potyog a vakolat, majd hatalmas robaj – házuk egyik fala leomlott. Most az önkormányzat jóvoltából egy üresen álló orvosi rendelőben húzza meg magát a két férfi. Házuk újjáépítéshez 1,2 millió forint szükséges – minden segítséget szívesen fogadnak.

Wald Kata

Leomlott az egyik fala, így lakhatatlanná vált egy idősödő testvérpár merenye-ceglédpusztai háza – kedden hajnalban az 55 és 65 éves férfiak arra ébredtek, hogy potyog a vakolat, mozog a fal, ami aztán hatalmas robajjal semmivé vált. Azonnal az udvarra menekültek – a katasztrófavédők már nem is engedték vissza őket a házba.

A merenyei önkormányzat rögtön segítő kezet nyújtott – a két férfi az üresen álló orvosi rendelőbe és annak várótermébe költözhetett. A negyvenes években épült, 50 négyzetméter körüli vályogházat pedig az állagmegóvás érdekében alátámasztották, hogy ne dőljön tovább – tudtuk meg Verk­man Istvántól, Merenye polgármesterétől.

A vállalkozói árajánlat szerint 1,2 millió forintból lenne az épület helyrehozható. A faluban élők is összefogtak – segítettek a károsultaknak bankszámlát nyitni, ott gyűjtik az adományokat. Mint azt a polgármester elmondta, ha valaki téglát, cementet tud felajánlani, az is hatalmas segítség lenne a testvérpár számára.

– A kertünkben megterem minden, amire szükségünk van, baromfit is tartunk az udvarban – mondta Hagyó István, az otthon nélkül maradt testvérpár idősebbik tagja. – Így élelemben nem szenvedünk hiányt, a ház rendbehozatalát viszont saját erőből nem tudjuk megoldani. Én nyugdíjas vagyok, a testvérem álláskereső, 22 ezer forint a havi juttatása. Súlyos asztmával, koszorúér- és tüdőbetegséggel küzdök – havonta 15 ezer forint körüli összeget költök gyógyszerekre. Édesanyánkat tavasszal temettük el, és most itt az újabb tragédia a házzal – mesélte elkeseredetten a férfi.

A rendelőben, ahol most laknak, van fűtés, tudnak főzni, van hűtőjük és a saját ágyukban alhatnak – a legszükségesebb tárgyak a katasztrófavédők és az önkormányzat dolgozóinak a segítségével kerültek a fal nélküli házból az ideiglenes szálláshelyükre. Nagyon szeretnének visszaköltözni az otthonukba – a pénzadományokat az 50800018-15682143 számú számlaszámon tudják fogadni. Ha valaki építőanyaggal tud segíteni, a [email protected] e-mail-címen jelezheti – a Vöröskereszt az adományról adóigazolást tud kiállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!