jobbító szándék

2019.12.22. 20:00

Feltérképezik Pécs akadálymentes helyszíneit

Akadálymentes sétát, ügyintézést, vásárlást is tervezhetnek Pécsen a fogyatékossággal élők, a People First Egyesület – Pécs honlapján található menü segítségével.

Tóth Viktória

Étterem, hotel, mozi, kávézó, toalett – az ép emberek gondolnak egyet, s elsétálnak ezekre a helyekre, igénybe veszi a szolgáltatásokat, azonban a fogyatékossággal élőknek nem ilyen könnyű a helyzetük. Számukra hosszas tervezést-szervezést igényel, míg eljutnak egyik helyről a másikra. A People First Egyesület – Pécs immár több mint egy éve matricás projektet indított, mely során a város akadálymentes helyszíneit tárják fel és jelölik meg a bejáratnál, valamint saját és nemzetközi honlapra töltik fel ezeket. Az egyesület tagjai körbejárják Pécset, hogy felfedezzék, mely helyszínek érhetőek el akadálymentesen.

Pataki Veronika, az egyesület elnöke elmondta, hogy az általuk bejárt helyekről saját tapasztalataik szerinti értékelésüket a honlapjukon (peoplefirst.hu) az Akadálymentes Pécs menüpontban lehet megtalálni.

– A feltárt, valóban akadálymentes helyszínek ABC sorrendben találhatóak, kategóriák szerint. Igyekeztünk mindent saját fotókkal még inkább érzékelhetővé tenni. Az alábbi kategóriákat használtuk: étterem, hotel/szállás, templom, kávézó/cukrászda, közintézmény, bolt/vásárlás, nyilvános WC, kultúra – fogalmazott az elnök. – A „Keresés” lehetőséget használhatjuk kategóriák szerint (pl. étterem), vagy úgy, hogy mely városrészben keresünk.

Az adatbázis látássérültek számára is használható képernyőolvasó programok segítségével. Az egyesület tagjai a listát folyamatosan aktualizálják és bővítik új helyszínekre, célcsoportokra, szempontokra való tekintettel. Várják a lakosok hozzászólásait, ha valaki akadálymentes helyszínt talál Pécsen, ők leellenőrizik.

A befolyt összegből támogatják őket

Harmadik alkalommal rendeznek Karácsonyi Jótékonysági Koncertet Orfűn. A Medvehagyma Házban december 22-én tartandó esemény szervezői az idei évben úgy döntöttek, hogy a rendezvényen összegyűjtött felajánlásokat az Orfűn immár hagyományos őszi Akadálymentes Turizmus Napjára és a hozzá kapcsolódó érzékenyítő társrendezvények támogatására szánják. A cél ismét egy nemes ügy támogatása, hiszen így minél több és jobb szórakozási és élményprogramot szervezhetnek a fogyatékkal élők és családjaik számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!