Hitélet

2019.12.15. 11:30

Modern szárnnyal bővült az időseket ellátó gondozóotthon

Új, a mai kor elvárásainak mindenben megfelelő szárn­nyal bővült a Szent Lőrinc Gondozóotthon.

Zsigmond József

Új szárnnyal bővült a Cserkúti Szent Lőrinc Gondozóotthon – a nagyszabású fejlesztés eredményeként az intézményben a munkavégzés feltételeinek modernizálásával az itt élők számára magasabb szintű ellátást és ezáltal harmonikusabb életvitelt tudnak biztosítani.

Magyarország Kormánya 2016. év végén a Pécsi Egyházmegye részére több projekt megvalósítására 8,75 milliárd Ft támogatást nyújtott – ezek egyike a Cserkúti Szent Lőrinc Szociális Gondozó Intézet 1,4 milliárd forintból megvalósult felújítása.

A tervek elkészültét követően 2017. utolsó negyedévében indult meg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, melynek eredményeként 2018. februárjában írták alá a kivitelezési szerződést.

A Pécsi Egyházmegye szervezésében 2018. június 20-án került sor a Szent Lőrinc Gondozóotthon kormányzati támogatásból megvalósuló projektjének ünnepélyes alapkőletételére. Az építkezés a szerződés aláírását követően megkezdődött, és ez év őszén zárult.

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a beruházás eredményeként a gondozóotthon egy négyszintes, közel 3000 négyzetméteres épületrésszel bővült, melynek földszintjén egy 1000 adagos modern főzőkonyhát és egy professzionális mosodát alakítottak ki. A konyha a gondozóotthonon túl az Egyházmegye fenntartásában lévő közoktatási intézmények étkeztetését is ellátja. A támogatásból az épületrész működtetéséhez szükséges eszközbeszerzések is megvalósultak (konyhatechnológia, informatika, lakószobák, dolgozói részek, és a mosoda teljes körű felszerelése).

A bővítmény emeletein az idős, demens ellátottak részére alakítottak ki lakóhelyiségeket. Az épületszárny 40, idős, többnyire időskori demenciában szenvedő lakónak nyújt a mai kor elvárásainak megfelelő otthont. Az épület lapos tetején – negyedik szintként – a teljes intézményt kiszolgáló gépészeti blokk kapott helyet.

Biztonságot ad lakóinak az intézmény

A Szent Lőrinc Gondozóotthon a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő ápolást, gondozást nyújtó intézmény, melyet Excellenciás Mayer Mihály megyéspüspök úr alapított 1995-ben. Idős korban, vagy betegség miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak korlátozott mértékben képes személyek részére nemcsak biztonságot adó otthont, hanem egyúttal olyan segítséget is nyújt az intézmény, amely az idős ember életében megélt örömökről, a tevékeny létről, a szeretetről, a kapcsolataikról, és nem utolsó sorban a vallásos ember számára az üdvösségről szól. Az otthonban a gondozási-ápolási feladaton túl a közösségépítés, a tevékeny és hasznos idő eltöltése – igazodva a lakó életállapotához – a foglalkoztatás, a közös és egyéni mozgásterápia, a lelki higiéné, valamint a vallásgyakorlás lehetősége egyaránt fontos helyet kap a napi tevékenységek között.

A beruházás lehetővé tette, hogy a korábban két épületben folyó ellátást egy egységes intézmény falai között folytassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!