Pécs

2019.12.06. 16:00

Pénzhiány miatt késik a különleges kiállítás

Nagyszabású vándorkiállítást nyitottak volna meg november 29-én Pécsen, ám a megnyitó elmaradt. Információink szerint az Európában egyedülállónak nevezhető kiállítás a 20. század eleji közép-európai avantgárdot mutatta volna be.

Zs. J.

Az Európai Unió által támogatott projekt nyitórendezvénye tavaly a csehországi Olmützben volt, innen költözött Krakkóba, majd Pozsonyba, ezután következett volna Pécs.

Információink szerint az önkormányzati választások után kisebb zavar keletkezett a város üzemeltetésében, mivel az új polgármester, Péterffy Attila megtiltott a kifizetéseket a városi cégeknél, intézményeknél. Úgy tudjuk, ez a múzeumra is vonatkozott, így nem tudták leszervezni a kiállított tárgyak szállítását és biztosítását.

A pécsi városháza sajtóosztálya lapunk megkeresésére közölte, valóban igaz, hogy fedezet nélkül a polgármester utasítása alapján nem köthetnek szerződést a pécsi önkormányzat cégei és intézményei. Hozzátették, a szóban forgó kiállítás esetében egy 3 millió forintos tételre akart úgy szerződni a múzeum, hogy az összegre szóló kontraktus még nem volt aláírva az egyik szaktárcánál, azaz a fedezet nem állt rendelkezésre. Azt is közölték, hogy a városi intézmények működésében többször látni ezt a rutint, pedig az államháztartási szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Megemlítették, hogy a múzeum a projektre soron kívül kapott engedélyt, a szerződés aláírás alatt van az illetékes minisztériumnál, az önkormányzat közvetlenül kommunikál a projekt külföldi partnereivel. A megnyitóról később tájékoztatják a közvéleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!