megemlékezés

2019.12.05. 09:30

Szent Borbála napját ünnepelte Komló

Ünnepi programokkal tisztelgett a város a bányászmúlt előtt tegnap, Szent Borbála napja alkalmából.

W. K.

A megemlékezés délután a komlói köztemetőben kezdődött, ahol örökre eltávozott társaik előtt hajtottak fejet a volt bányászok és családtagjaik. Ezt követően Újtelepen, a Bányász emlékhelynél folytatódott a koszorúzás. A bányamanók közreműködésével a könyvtárban tartottak múltidézéssel egybekötött Borbála köszöntőt, majd a hagyományoknak megfelelően kora este a Borbála napi szentmisét követően fáklyákkal vonultak a Borbála kereszthez a résztvevők. Az ünnepi program a Városház téri márkacsille emlékhelyen mécsesgyújtással zárult.

Mint ismeretes, az elmúlt napok a bányászatra való emlékezéssel teltek és telnek Komlón – a bányászok védőszentje, Szent Borbála napja köré szervezett programsorozat november végén vette kezdetét és egészen december 6-ig tart. Több szakmai és kulturális rendezvénnyel várta az elmúlt napokban a város az érdeklődőket: többek közt településtörténeti konferencia, és helyi művészeti csoportokat felsorakoztató Közkincs Gála is része volt a programsorozatnak.

Holnap, december 6-án, a Borbála Hét zárásaként a Díszpolgárok Sétányán az arborétumban Puchert János emlékfájának elültetésére és emlékkövének avatására kerül sor – a megemlékezésen közreműködnek a Nagy László Gimnázium tanulói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!