Kockázatos

2019.12.09. 14:00

Túlterhelt a régi társasházak villamoshálózata, tűz is lehet belőle

Nem a mai igényekre terveződtek az évtizedekkel ezelőtt épült társasházak elektromos rendszerei, egyre gyakoribbak az ebből fakadó problémák. A háztartások áramfelhasználásának jelentős megnövekedése a belső hálózat túlterheléséhez, illetve fokozott elöregedéséhez vezet, mindez komoly tűzkockázatot jelent.

Wald Kata

Felújítási munkálatok a boconádi (Heves Megye) orvosi rendelőben.

Fotó: Berán Dániel

Növekedett a lakástüzek száma az elmúlt években – az ok sok eseteben az elektromos hálózat nem megfelelő állapota.

– Az 1950-60-70-es, illetve az ezeket megelőző években épült társasházak elektromos vezetékrendszerei mára elavultak – vázolta a helyzetet Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. Míg az első beköltözők rezsón és rádión kívül más elektromos berendezést nemigen használtak a lakásaikban, addig mára háztartási eszközök tömkelege – hűtő, mosó-, mosogatógép, több televízió, számítógép, klímaberendezések stb. – megtalálható az otthonokban.

– Ezzel össz­hangban egyre több lakástulajdonos igényli a teljesítmény növelését, aminek eredményeként sok helyen a fővezetéket felújították, ám a lakásokban lévő vezetékrendszer érintetlen maradt – hívja fel a figyelmet Nagy Emil. Az ebből adódó problémák egyre gyakoribbak, és lakástüzek kiváltója is lehet a korszerűtlen hálózat.

– Mindez úgy lenne kiküszöbölhető, ha a teljesítmény növelésekor nemcsak a fővezeték, hanem a lakáson belüli rendszer átvizsgálása és szükség esetén korszerűsítése is alapkövetelmény lenne – tette hozzá az elnök.

A katasztrófavédelem is arra hívja fel a figyelmet, hogy a háztartások áramigényének jelentős megnövekedése a belső hálózat túlterheléséhez, fokozott elöregedéséhez vezet – mindez komoly tűzkockázatot jelent. Hangsúlyozva, a jogszabályi előírást, miszerint lakóépületek esetében a villamos hálózatot 9 évente felül kell vizsgáltatni, mely alól a lakások sem kivételek. A méréssel történő vizsgálat fényt derít a nem látható, érzékelhető hibákra is, melyek így kijavíthatóvá válnak.

Lépcsőházi átjáró nem lehet lezárva

A több lépcsőházas társasházak, lakóközösségek – vagyonbiztonságukra történő hivatkozással – rendszeresen lezárják a lépcsőházak közötti átjárási lehetőségeket, a katasztrófavédők tapasztalatai szerint. A jelenségre egy olvasónk is felhívta nemrég a figyelmet a Postabontásban. Fontos tudni, hogy az átjárók akadálymentes használhatósága alapkövetelmény az épület biztonsága tekintetében. Megoldás, ha a kulcsot elhelyezik az átjáró két oldalán.

A katasztrófavédők azt is tanácsolják, hogy ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjunk elektromos berendezést bedugva (tv, számítógép stb.), mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek. Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!