Ugorhat a jogsi

2020.01.18. 11:30

Az ittas vezetésért 11 büntetőpont is járhat

Sok közúti baleset, szabályszegés történik ebben az időszakban Baranyában is, ám kevesen vannak azzal tisztában, hogy milyen kihágásért hány büntetőpont jár.

Tóth Viktória

A 2000-es évek elején lépett hatályba a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény, amely a büntetőpontrendszerrel kapcsolatos összes szabályt tartalmazza. Ennek értelmében mind közlekedési bűncselekményekért, mind szabálysértésekért lehet büntetőpontot kapni. Azt azonban kevesen tudják, hogy hol lehet lekérdezni a pontok számát, illetve elévülnek-e ezek a pontok. Utánajártunk a felmerülő kérdéseknek.

A büntetőpontokkal kapcsolatos rendszer három különböző kategóriába sorolja a tételeket. Ezek a pontrendszer hatálya alá tartozó: bűncselekmények, szabálysértések, valamint közigazgatási bírsággal sújtandó jogsértések. A bűncselekményeket szankcionálják a legerősebben, így ezekért – például az ittas vezetésért – 11 büntetőpont jár. A megengedett legnagyobb sebesség túllépése 8 ponttal sújtható, a rendőr jelzésének figyelmen kívül hagyása 6, a biztonsági öv használata nélküli közlekedés autópályán 5, míg a menet közben kézben tartott mobiltelefon használata 3 ponttal növeli büntetőpontjaink számát. Hogy mely szabálysértésekért mennyi büntetőpont jár, azt a Belügyminisztérium honlapján lehet megtalálni.

Amennyiben a sofőr büntetőpontjainak száma a tizenhármat eléri, a központi nyilvántartó automatikusan értesíti őt. A pontok alapvetően a helyszíni bírság időpontjától eltelt három év után évülnek el, de a sofőrök maguk is csökkenthetik pontjaik számát ha önkéntes utánképzésen vesznek részt. A nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14–17 pont között 6 ponttal csökken a képzés elvégzése után. A Belügyminisztérium honlapján elérhető információk szerint ha a járművezető pontjainak száma elérte, vagy meghaladta a 18-at a sofőr vezetői engedélyét határozattal, nyolc napon belül visszavonják. A visszavont jogosítványt hat hónap után vissza lehet kapni, ha a sofőr igazolja, hogy utánképzésen vett részt, és a vezetési jogosultság egyéb feltételei fennállnak.

Aki tudni szeretné, hogy mennyi büntetőpontja van tájékoztatást kérhet a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságtól. A kérelem elküldhető elektronikusan és papíralapon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!