Pécs

2020.01.16. 14:48

Bevásárlóközösség szerveződik civil kezdeményezésre

A helyi kistermelők és a helyi vásárlók összekapcsolása céljából kezdtek el bevásárlóközösséget szervezni a megyeszékhelyen.

Mészáros Rita

Hasonló kezdeményezés már több nagyvárosban is működik, mint például Nyíregyházán vagy Szegeden, így a pécsi közösség is ezek mintájára szerveződik. Jelenleg az igények felmérése zajlik, mind termelői, mind vásárlói oldalról, a kezdeményezést elindító civilek, akik majd egy egyesületet is szeretnének létrehozni a közösség koordinálására, kedden tartottak egy kötetlen beszélgetést, ahol felvázolták elképzeléseiket.

Ezek szerint a gazdálkodók és a vásárlók egy internetes felületen tudnak majd kapcsolatba lépni egymással. Egy webshophoz hasonlóan az oldalon megjelenik, hogy egy adott termelőnek milyen terméke van, és abból mennyi áll rendelkezésre, mi pedig megjelölhetjük, mit szeretnénk vásárolni. Ezen a felületen mindent megtudhatunk az áruról, így például azt, hogy honnan származik, permetezték-e, vagy éppen ellenkezőleg, vegyszermentesen termelték. Ha leadtuk a rendelésünket, a termelők azt egy pécsi átvevőpontra szállítják, nekünk pedig csak el kell menni érte.

A bevásárlóközösség tehát képes lehet fellendíteni a helyi gazdaságot. A vásárlók azért járnak jól, mert megbízható forrásból szerezhetik be a zöldségeket, gyümölcsöket, de a gazdálkodók is biztonságban érezhetik magukat, hiszen van egy konkrét vásárlói kör, amely érdeklődik áruik iránt. Emellett más városban már volt példa arra is, hogy a közösség tagjai segítettek egy kistermelőnek a fejlesztésben, aki a gazdaságában a tojókapacitást szerette volna növelni. Akik pénzbeli támogatást nyújtottak neki, később tojásban kapták vissza az összeget. Hasonló összefogás a megyeszékhelyen persze még csak a távlati cél, de aki többet szeretne megtudni a kezdeményezésről, az a közösségi oldalakon, valamint a kéthetente megrendezett beszélgetéseken tájékozódhat.

Segítenek a tudatosabb vásárlói szokások kialakításában

A keddi összejövetelen a szervezők felmérték azt is, hogy miért csatlakoznának a bevásárlóközösséghez a megjelentek. Sokan azt válaszolták, hogy egészségesebb, tudatosabb vásárlói attitűd kialakításában segít a kezdeményezés. Azzal, hogy helyben termelt árukat vásárolunk, és a termékeket nem kell több száz kilométeren keresztül szállítani, jelentősen csökken az ökológiai lábnyomuk is. A megbízhatóság szintén fontos szempont volt, hiszen a bevásárlóközösségben pontosan tudjuk, kitől és mit vásárolunk. Mások viszont azért szeretnének csatlakozni, mert egy összetartó közösséghez tartozhatnak, ahol ugyanazokat az értékeket vallják, és egy olyan életmódot támogatnak, amit ma már egyre kevesebben gyakorolnak. Többen pedig azt emelték ki, hogy a kistermelők birtokában olyan tudás van, amit mindenképpen meg kell őrizni, és a kezdeményezés segít ebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!