kóstoltad már?

2020.01.29. 14:00

Egyre keresettebbek a Bőközi Legendás ormánsági termékek

Október elején adták át a kiskapacitású vágóhidat és húsfeldolgozó üzemet Drávacsehin, a Bőközi Legendás nevet viselő hústermékekre pedig már egy-két hónap után is nagyon nagy a kereslet.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20190816 Kaposvár Piaci körkép Kaposváron fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Három település összefogásával – valamint 420 millió forintos belügyminisztériumi támogatással – valósult meg az a közfoglalkoztatási mintaprogram az Ormánságban, amelynek keretében tavaly október elején vágóhidat, húsfeldolgozó üzemet és sertéstelepet adtak át. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a hústermékek részt vettek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK), két termékük pedig díjat nyert a SPAR Hungaricool versenyen, melynek köszönhetően március végétől a „Bőközi Legendás” márkanevet viselő termékek az Interspar polcain is elérhetőek lesznek. A hústermékek azóta is nagyon keresettek, erről Molnár Balázs, a három település (Drávacsehi, Szaporca és Tésenfa) önkormányzata által megvásárolt cég ügyvezetője beszélt lapunknak.

– Az átadó után felgyorsultak az események, az értékesítés lendületet vett, Budapesten jelen vagyunk több termelői piacon is, Pécsett pedig több étteremnek és kisboltnak szállítunk – mondta. Hozzátette, decemberben szinte kétszáz százalékon üzemelt a cég, minden alkalmazott túlórázott. A dolgozók száma egyébként folyamatosan növekszik, az eleinte közmunkaprogramban foglalkoztatottakat a képzések után folyamatosan vették és veszik át alkalmazotti státuszba, jelenleg 16-an vannak, március elsejétől 19-re nő a számuk, de mint az ügyvezető fogalmazott, a cég dinamikusan fejlődik, így év végére elérheti a 20-25 főt is a főállású dolgozói létszám. A foglalkoztatottak legalább 30 százaléka hátrányos helyzetű.

A három önkormányzat, mint tulajdonos a cég megvásárlásával továbbra is biztosította a foglalkoztatást, sőt a cég profitjának – hiszen már termelt profitot a Bőközi Legendás – osztalékát az önkormányzatok egyelőre nem vették ki. Azt kérték, hogy a pénzt a cég minél több ember foglalkoztatásával fejlesztésre fordítsa.

Prémium termékeket készítenek

A Bőközi Legendás hústermékek legnagyobb felvevőpiaca Budapesten van, a cég forgalmának 70 százaléka a fővárosi termelői piacokon bonyolódik, de természetesen helyben is nagy a kereslet irántuk, hiszen hagyományos termékeket készítenek, tehát semmiféle káros adalékanyagot nem használnak fel, csak és kizárólag a régi recepteket. Saját füstölővel és érlelővel rendelkeznek, tehát minden adott ahhoz, hogy prémium termékeket állítsanak elő. A modern technikát használják fel, de teljesen a régi termékgyártásra jellemző módszereket használnak. Mindemellett kiemelendő, hogy csak nagy súlyú, 200-400 kilogrammos sertésekből készítik a hústermékeket, így 4-5 kilós helyett 14-15 kilós sonkákat árulnak. Molnár Balázs elmondta, a környező települések önkormányzatai minden hétfőre összegyűjtik, hogy a lakók mit szeretnének rendelni, melyet a cég egy adott napon egy központi helyre szállít. Pécs és vonzáskörzetében emellett házhoz szállítással oldják meg az értékesítést, telefonos, illetve internetes rendelés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!