arckép

2020.01.25. 12:48

Kreatív csapatokban keresi a társadalmi kérdésekre a válaszokat dr. Alpek B. Levente

Nem könnyű a PTE-n elnyerni a Természettudományi Kar Publikációs Díját, mert ehhez nemzetközi szinten is tanulmányokat kell megjelentetni. Nem akármilyen teljesítmény ez, hát még akkor, ha a kutató alig harminc esztendős, miként a frissen díjazott dr. Alpek B. Levente.

Mészáros B. Endre

– Honnan ez a sajátos földrajz-közgazdaságtan párosítás?

– A bátyám közgazdász és én kisgyerekként a tőzsdéről hallottam tőle érdekes előadásokat. Édesapámmal pedig gyakran jártuk az országot és mindenhol tudott mesélni valami izgalmasat a hely földrajzáról.

– Mi az erőssége a kutatásban?

– Fontos célom, hogy a munkámban emberközpontú legyek, valamint szeretek csapatban dolgozni. Elsősorban munkaerőpiaccal, módszertannal és a különböző térségek összehasonlításával foglalkozom.

– A disszertációjában a hátrányos helyzetű térségek munkaerőpiaci-területi esélyeit vizsgálta. Ezen a téren mi jellemzi Baranyát?

– Jelentősek a területi egyenlőtlenségek, elsősorban a megyeszékhely és a déli, illetve északnyugati, nyugati megyehatár viszonylatában. Utóbbi területeken az alacsony iskolai végzettség és a mobilitási nehézségek különösen komoly gondokat jelentenek, mert sokak számára túl messze vannak a nagyvárosi munkalehetőségek.

– Mit kutat most?

– Dr. Császár Zsuzsa vezetésével egy kutatócsoporttal átfogó modellt dolgozunk ki és felmérjük a Magyarországon tanuló külföldi egyetemi hallgatók gazdasági hatásait. Dr. Aubert Antal irányításával turizmusföldrajzi vizsgálatokat végzünk. A munkaerőpiaci folyamatok kutatása terén dr. Tésits Róberttel a vállalkozások mobilitásának, illetve a foglalkoztathatóságnak a területi sajátosságait tárjuk fel.

– Hogy kapcsolódik ki egy társadalomkutató?

– Szabadidőm jelentős részét a családommal töltöm. A fiammal sokat játszunk: voltunk már tűzoltók és rendőrök is, most éppen a vasút áll az érdeklődése középpontjában. Mindezek mellett a hobbim, hogy kalandmester vagyok. Ennek keretében olyan történeteket elevenítünk meg, amelyek a középkori világ hangulatát idézik. Közösségünknek tizenegy aktív tagja van az ország legkülönbözőbb részein. A mesékhez én adom az alapot, amelyet együtt viszünk tovább, így írjuk a történetet. Ez a hobbi feltölti az embert jó ötletekkel és a kreatív kikapcsolódásról szól.

Geográfus, közgazdaságtani alapokkal

Dr. Alpek Balázs Levente 1988-ban született Dunaújvárosban. Balatonalmádiban, majd Sárbogárdon nőtt fel, 2007 óta pedig Pécsett él. A sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, a PTE Természettudományi Karán földrajz szakon diplomázott, közben közgazdaságtant is tanult. Dolgozott a versenyszférában, majd földrajzból doktori fokozatot szerzett 2017-ben. A PTE TTK Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszékén tanít. Felesége Alpekné Barna Nóra általános iskolában földrajzot és magyart tanít, fiuk Máté 5 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!