fogyasztóvédelem

2020.01.22. 13:40

Sokasodnak a netes vásárlás miatti panaszok

Az interneten rendelt termékekkel kapcsolatban a Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesületnél és a Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságánál is sokasodnak a megkeresések – a karácsonyi ajándéknak szánt termékekkel kapcsolatos problémák a tapasztalatok szerint ilyenkor, januárban jelentkeznek nagy számban.

Több panaszos kifogásolta, hogy az interneten keresztül rendelt termék nem volt azonos a weboldalon láthatóval. Volt olyan panasz is, hogy sérülten érkezett meg az áru, a reklamációt elfogadták, de a visszaszállítás költségét a fogyasztóval akarták megtéríttetni. A 14 napos elállási jogával se tudott élni sok esetben a fogyasztó, mivel a web­áruház megadott címeire küldött értesítést nem vették át, az elektronikus levelekre sem válaszoltak.

A fogyasztóvédelmi hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy vásárlás előtt célszerű megtekinteni a http://www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu/ oldalon elérhető adatbázist. Itt azok a web­áruházak szerepelnek, melyek külön kormányrendeletben meghatározott ún. súlyos jogsértést követtek el. Súlyos jogsértésnek minősül például az, ha vásárlást megelőzően a vállalkozó nem tájékoztatja a vevőket a vállalkozás nevéről, székhelyének címéről, a szállítási határidőről, panaszkezelési módról, az elállási jog gyakorlásának feltételeiről, a szavatossági jogokról; vagy a vállalkozás akadályozta a vásárlót abban, hogy az elállási jogával éljen.

A megrendelés elküldése előtt célszerű a honlapon közzétett vásárlási feltételeket, illetve a termékleírást elmenteni vagy kinyomtatni. Javasolt lehet továbbá az előre utalás helyett, amennyiben arra lehetőség van, az utánvétellel történő fizetést választani arra az esetre felkészülve, ha mégse érkezne meg a honlapon kiválasztott termék.

Érdemes ezen kívül fokozott elővigyázatossággal eljárni az olyan honlapokról történő rendelés esetén, amelyek feltűnően nagy árengedménnyel csábítanak vásárlásra, miközben nem található információ az eladóról, és közvetlen kapcsolat sincs feltüntetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!