új funkciókkal is bővül

2020.01.27. 07:00

Tavasszal megkezdik a síház felújítását a Misina-tetőn

Hatvanmillió forintból korszerűsítik a Misina-tetőn található síházat. A cél, hogy ne csak télen, hanem az év minden időszakban szolgálja a Mecsekben túrázókat.

Németh Krisztina

Fotó:

Turisztikai sportközpontként születhet újjá a hetvenes években, 13 ezer társadalmi közmunkából épült síház a tv-torony szomszédságában.

- A sípályánál található házat 1976-ban Bali László áldozatos munkájának köszönhetően síbarátok és erdőjárók építették. Amióta megépült a kétszintes ház, nem volt felújítva – mondta Tóth Ákos. A PVSK Síszakosztály vezetője hozzátette, a kor követelményeinek megfelelően szeretnék kialakítani a helyet, de egyelőre még tervezés szakaszában vannak. Az viszont biztos, hogy nemcsak télen, hanem nyáron is nyitva lesz a hely.

Műanyag pályán is rendeztek versenyeket 1985-ben a Misinán. Fotó: Laufer László

Évente átlagosan 30 napon keresztül tudják használni a mecseki sípályát

A Misina-tető szomszédságában található, 600 méter hosszú sípályát nem tudják hóágyúzni, de viszonylag kevés csapadék esetén is alkalmassá válik a sportolásra.

Pár nappal ezelőtt az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz Eplényben jelentette be, hogy mintegy 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére. Ebből jut a Mecsekben található ház felújítására is. Emellett még négy magyar síterepet érintett a támogatás. A fejlesztésekkel megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a Vasas Síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be.

Fotó: Löffler Péter

Felújítanák az ország legrégebbi felvonóját is

Magyarország legrégebbi sífelvonójával is büszkélkedhet a Mecsek. Az 1963-ban üzembe helyezett szerkezetre egy másik pályázatból szereznének támogatást.

- Bizony, erre is ráfér a felújítás. De most elsősorban a házra szeretnénk összpontosítani. Addig is, ha leesne a hó, tudják használni a sízők. A kampós felvonó működőképes – mondta Tóth Ákos.

Fotó: Laufer László

Magyarországon 40 helyen 11 sípálya üzemel, ezek hossza eléri a 80 kilométert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!