postabontás

2020.02.02. 18:30

Ablakok szigetelésével trükköznek – írja olvasónk

Anyósomhoz csengetett be nemrég egy fiatalember, hogy itt a vissza nem térő lehetőség: most kedvezményesen lehet ablakot szigeteltetni egy speciális technológiával, de már csak rövid ideig.

Debrecen, 2017. július 12. Panelház utólagos külsõ hõszigetelésén dolgoznak szakemberek a debreceni Cívis utcában 2017. július 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Valami eszközzel felmérte a „légköbmétert”, közben lyukat beszélt anyósom hasába. Majd elkért 60 ezer forintot előleg fejében egy 169 ezer forintos megrendelésre. A lehengerlő duma és a sürgetés megtette hatását: anyósom aláírta a számlát, ami valójában egy rendkívül apró betűs szerződés.

Ebben a cég leszögezi, hogy amennyiben a megrendelő visszamondja a megrendelést, akkor köteles a 20 százalékos kedvezményt visszafizetni. A szerződés szerint, mivel a felmérés (ami azt jelentette, hogy körbenézett a lakásban és valami kütyüvel „légköbmétert” mért) önálló szolgáltatásnak minősül, és ebben az esetben nem érvényes az a kormányrendelet, ami biztosítaná a 14 napon belüli elállás lehetőségét, tehát a 60 ezer forintot semmiképpen nem kaphatja vissza a megrendelő. A vállalkozó a munka elvégzésére 1 éves határidőt vállalt, amit azonban az egy éven belül bármikor egyoldalúan módosíthat. A szerződés leírja azt is, hogy a megrendelő köteles a munkát átvenni, amennyiben az a vállalkozó feltételeinek megfelel (szerintük amennyiben az a rendeltetésszerű használatot nem befolyásolja, akkor megfelelőnek bizonyul).

A szerződés aláírásával a megrendelő igazolja, hogy az elálláshoz szükséges nyilatkozatot is átvette, amit persze anyósom nem kapott meg.

Gyanús lett a dolog és nem kellett sokáig nyomozni az interneten, hogy kiderüljön, ez régi trükk. 2016-ban volt már Pécsen hasonló. De Szeged, Kaposvár, Komló, Siófok és még számos település sem úszta meg az elmúlt 10–15 évben. Többnyire idős lakókat csapnak be az általában Budapestre bejegyzett, de valójában miskolci cégek.

Mi mindenesetre megfogalmaztunk egy elállásról szóló levelet, amit a megadott címre fogunk postázni tértivevényesen, de nincsenek illúzióim, hogy át fogják venni, mert a cím egy ún. gyűjtőcím, azaz bárki bejegyeztethet oda céget.

Anyósom feljelentést tesz a rendőrségen, remélem tudnak majd neki segíteni! Mindenesetre kiraktunk egy papírt a lépcsőházban, hogy a további károsultak is – amennyiben vannak ilyenek – menjenek el a rendőrségre feljelentést tenni.

Tudom, hogy a 60 ezer forintra már keresztet vethetünk. És igen, könnyű azt mondani, hogy nem szabadna bedőlni egy ilyen átlátszó trükknek, de nem véletlenül választanak idős, egyedülálló nőket. Mert ők azok, akik megfelelő áldozatai a lehengerlő dumával előadott nyomásgyakorlásnak, és többnyire tartanak otthon több-kevesebb készpénzt a biztonság kedvéért. Szinte biztosan nem tudják elolvasni az apró betűs részt. És persze amikor rájönnek, hogy becsapták őket, kellően szégyellik magukat, hogy ne tegyenek feljelentést.

Pedig úgy vélem, az ilyen esetekben nincs más megoldás, mint a rendőrség segítségét kérni. Bízva abban, hogy felelősségre vonják a csalókat.

Név és cím a szerkesztőségben

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!