méhészet

2020.02.29. 11:30

Enyhe volt az idei tél, így lassan megindul már a beporzás is

Az enyhe tél után beköszöntött tavaszias február a méhek számára azt jelenti: indulhat a megporzás.

Tóth Viktória

Méhészet illusztráció

Fotó: Muzslay Péter

A méhészek télen sem pihennek, egyrészt elméleti oktatásokon vesznek részt, ahol tudásukat tudják elmélyíteni egyes témákban, melyeket az egyesületek szerveznek, másrészt előkészítik a következő termelési évet. A hónapban többször is tíz fok felett volt a nappali hőmérséklet, így megkérdeztük May Gábort, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadóját a telelésről. Mint mondta, szépen lassan megkezdődik a döngicsélés a méhesben, ami a tavasz kezdetét jelenti. A mogyoró már virágzik, ezután következik a kecskefűz (barka), aztán ahogy egyre melegszik az idő elindul majd a gyümölcsfák virágzása, megindul a beporzás, és a virágpor gyűjtése.

Az egyenletesen hosszú, hideg téli időjárás, az atka szaporodása szempontjából kedvezőbb lenne a méhcsaládokra nézve. Ugyanis ilyenkor később indul meg a fiasítás, és a kártevő nem lesz képes sokáig a fiasítás nélkül fennmaradni, ez azt jelenti, hogy szaporodni sem tud. A hosszabb, hideg télen a méhek kevesebb élelemmel is beérik.

– Telelés vonatkozásában eddig minden rendben volt, nem jeleztek nagyobb pusztulásokat a megye méhészei – fogalmazott May Gábor. – Mi akkor mondjuk azt, hogy tavasz van, amikor az úgynevezett első generációváltás megtörténik. Az idős, telelő méhek elpusztulnak, fokozatosan felváltják őket a fiatal méhek. A tél enyhének bizonyult, voltak méhcsaládok, amelyek átfiasítottak, ez az atka elleni védekezés kapcsán lehet érdekes ebben az évben.

Legjobb a hazai

A kínai gyártók már képesek tökéletesen lemásolni akár a magyar akácmézet is – írta a Magyar Nemzet. Ugyan igaz, hogy az ázsiai országból érkező laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus mézek ellen a méhészek már évek óta küzdenek, hazánkban nem jellemző ezeknek az álmézeknek a megjelenése. Az OMME baranyai szaktanácsadója azt tanácsolja, hogy mindenki a saját termelőjétől vásároljon mézet. Ezzel egyrészt egy méhész család megélhetését segíti, másrészt biztosítja a magyar méztermelés, megporzás jövőjét.

Állami dotációk

A méhészek számára jelenleg háromféle támogatás érhető el. Február 28-ig újra igényelhető a méhcsaládok egészségügyi fenntartása címén beadható, de minimis támogatás a méhcsaládok száma alapján, amely ezer forint lesz méhcsaládonként. Február 15-től lehet pályázni méhészeti tehergépjárművekhez kapcsolódó költségek csökkentésére. Ezen felül február 20-tól újra igényelhető a támogatás a méhészeti nemzeti program különböző jogcímeire. A támogatásokkal kapcsolatban May Gábor tud részletesebb tájékoztatást nyújtani a méhészeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!