ivartalanítás

2020.02.19. 11:30

Kedvezménnyel várják a felelős gazdákat

Több állatorvosi rendelő is kedvezménnyel próbálja rávenni a gazdákat, hogy ivartalanítsák kutyájukat, macskájukat. A beavatkozást érdemes mostanában elvégezni, mielőtt még elkezdődik az ivarzási időszak.

M. R.

hazi macska

Forrás: MW

Fotó: Gregority Antal

Kevés olyan ország van, ahol a lakosság számához képest annyi kutya és macska lenne, mint hazánkban. Ennek nem az az egyetlen oka, hogy ennyire szeretjük az állatokat, hanem az is, hogy ennyire alacsony az ivartalanítási hajlandóság. Pedig ez lenne a felelős állattartás egyik alapköve. Tény, hogy az ivartalanítással járó költségek magasak, kutyáknál a harmincezer forintot is elérheti ez az összeg, a macskáknál valamivel olcsóbb, náluk nagyjából tizenöt-húszezer forintért végzik el a beavatkozást. Sokan nem tudják vállalni ezt a költséget, éppen ezért ezekben a hetekben több állatorvosi rendelő is akciót hirdet, van hely, ahol akár fél áron is elvégzik a sterilizálást. Népszerű a lehetőség, az egyik pécsi rendelőben a felhívás megjelenése után napokon belül beteltek a műtéti helyek.

– A macskáknál hamarosan kezdődik a párzási időszak, érdemes az állatot még előtte ivartalanítani, hogy megelőzzük a felesleges szaporulatot – mondta el Dr. Gajcsi Dóra pécsi állatorvos. – Az akciót ezért hirdettük meg február elejére, de egyébként a beavatkozást lényegében bármikor el lehet végezni. Az ivartalanítás nagyjából egy órát vesz igénybe az előkészítéssel, műtéttel és ébredéssel együtt, de természetesen ez függ az állat állapotától is. Tehát az a gazda, aki aggódik kedvencéért, a rendelőben meg is várhatja a beavatkozás végét.

A tévhitek tartják vissza a gazdákat

A gazdák ivartalanítási hajlandósága azért is alacsony, mert sok tévhit kering a beavatkozással kapcsolatban. Az egyik ilyen az, hogy macskáknál meg kell várni az első ellést, csak utána szabad ivartalanítani. Dr. Gajcsi Dóra hangsúlyozta, hogy ennek nincsen alapja, sőt azoknál az állatoknál, akiknél a kezelést az első ivarzás előtt elvégezték, alacsonyabb a hormonális eredetű daganatok (például az emlő- vagy proszta­tarák) kockázata. A kandúrokat egyébként négy hónapos koruktól már elvihetjük az állatorvoshoz, nőstény macskáknál fél éves kortól ajánlott az ivartalanítás. Ez hasonlóan alakul a kutyáknál is, féléves kor előtt náluk is érdemes elvégezni a beavatkozást.

Akár több százezer kutya kóborolhat

A kóbor állatok számára vonatkozóan csak becslések vannak, és ezek között is hatalmasak az eltérések. Egyesek szerint 80-100 ezer kóbor kutya él az országban, más becslés szerint ez a szám eléri a háromszázezret is, a merészebbek pedig milliós nagyságrendet emlegetnek. Annyi biztos, hogy nagyon sokan vannak, de a számukat csökkenteni lehetne azzal, ha többen végeznék el az ivartalanítást. Annak eredményeképpen, hogy ha egy kutya- vagy macskapár kontrollálatlanul szaporodni kezd, öt év után nagyjából tizenhétezer állat vár majd ellátásra. Az ivartalanítással megelőzhető lenne ez a felesleges szaporulat, így kevesebb állat kerülne az utcára vagy az állatvédő szervezetekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!