hulladék

2020.02.07. 11:20

Ránk maradhat a felgyülemlett papírszemét

Néhány év alatt drasztikusan visszaesett a papír felvásárlási ára, idén egy kiló hulladékpapírért 5-7 forintot fizetnek.

Zs.J.

Alig éri meg elvinni a MÉH-be a papírhulladékot, mesélte olvasónk a napokban. Mint mondta, korábban háromhavonta vitte el az otthon felgyülemlett újságokat, hetilapokat, reklámújságokat a hulladékgyűjtőbe. Igaz, nem kapott érte horribilis összeget, ám mivel egyedül él és kisnyugdíjas, így ennek a bevételi forrásnak is örült. Abból amit kapott, a behozott papírhulladék árából, egy-két napra bevásárolt a piacon.

– Három évvel ezelőtt egy kilóért még átlag 26 forintot fizettek, tavaly már alig érte el a 16 forintot ez az összeg, és a mostani árról már ne is beszéljünk – panaszolta lapunknak olvasónk. Az egyik pécsi hulladékfelvásárló, akinek több telephelye is van a megyében, egy kiló papírért 5-7 forintot fizet, és január végétől már nem veszi át a könyveket, ugyanis azok ragasztva vannak és így nem lehet azokat továbbadni.

Mint kiderült, nemcsak hazánkban eset vissza ilyen drasztikusan a papírhulladék felvásárlási ára, hanem egész Európát sújtja. Például Csehországban már annyira keveset adnak a papír kilójáért – 3-10 forint –, hogy vannak olyan hulladékfelvásárlók, ahol végképp felhagytak a hulladékpapír visszavásárlásával. A 2008-as gazdasági válság után úgy látszott, stabilizálódott az ára, majd 2017-től drasztikus zuhanórepülésbe ment át.

Jelentősen csökkent a felvásárlási ár

A papír drasztikus zuhanásának fő oka, hogy Kína elkezdte korlátozni Európából és az Egyesült Államokból behozott papírhulladék mennyiségét, számolt be a hírről az elmúlt napokban az egyik cseh napilap. Európában két évvel ezelőtt 56,5 tonna papír gyűlt össze, aminek jelentős része Ázsiába vándorolt. Mint a lap megemlíti, a szigor oka, hogy Európából és az Egyesült Államokból főleg rossz minőségű hulladékpapírokat szállítottak hozzájuk, emiatt vezették be az ázsiai országban 2017-től a korlátozást. Tavalyelőtt és tavaly a papírhulladék jelentős részét már nem vették át, a folyamat pedig idén tetőzött, ez rányomja bélyegét a papírhulladék árára.

Már a benzinköltség sem térül meg

Olvasónk elmondása szerint nemcsak az ár miatt nem éri már meg visszavinni az otthon felgyülemlett papírhulladékot. Több okot is megemlített, így a benzinköltséget. A papírt háromhavonta kocsijával szállította, így ment el a közeli MÉH-be. Itt lemérték az autót, majd a megadott helyen kipakolta az hulladékot. Az autójával újra visszament a mérlegelő helyszínre, és itt a két mért adatból kiszámolták, mennyi papírt hozott. Utána elment a kaszához, ahol személyigazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány bemutatása után fizetik ki a pénzt. Mint monda, körülbelül 2000-2500 forint gyűlt így össze az otthoni papírhulladékból, ám a mostani árból a benzinköltség sem térülne meg számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!