Momo

2020.02.19. 14:00

Takács Judit „Mókus” érdemelte ki az Év Ásza-díjat

Az Év Ásza-díjat sok­éves táncművészeti oktatómunkáját megkoronázó Momo című alkotásáért Takács Judit „Mókus”, a Fonti5 művészeti vezetője érdemelte ki idén. A táncot ötven komlói, pécsi fiatal adta elő.

Mészáros B. Endre

rbt

Forrás: Takács Judit

– Van egy kép a Facebookon, amelyen egy mókus pont úgy nyújtózkodik, táncol mint ön. Ki utánoz kit?

– A Mókus becenevet még kislány koromban kaptam, ám ennél is régebben, 6 éves korom óta táncolok. Egyszer pedig rátaláltam erre a mókusos fotóra, s döbbentem láttam, hogy mennyire hasonlít a mozdulata az egyik táncos képemhez. De hogy melyik volt előbb, a mókus, vagy az én táncom, azt nem tudom.

– Még egy fogalommagyarázatot kérnék: mit jelent az, hogy az Év Ásza?

– Egy szakmai bizottság ítéli oda az adott esztendő legkiemelkedőbb kulturális produkciójáért. Ezt most a Fonti5 csoport Momo előadásáért kaptam és az is számított, hogy igen régóta tanítom táncra a komlói fiatalokat.

– Mit kell tudni a Fonti5-ről?

– Ez a tiszta lány tánccsoport 2004-ben alakult meg Fontányi Gréta vezetésével, én pedig egy évvel később csatlakoztam, és 2006-ban kezdtük el az utánpótlásnevelést Komlón. Napjainkban félszázan lehetünk a 4–24 éves korosztályból, és Komlón meg Pécsett is működik csoportunk. Az előadásainkon a teljes társaság szerepel, együtt a pécsi és komlói gyerekek, de a darab begyakorlása külön-külön történik. Egy rövid ideig Hosszúhetényben is működött egy részlegünk.

– Táncol még?

– Hatéves korom óta táncolok, népitáncosként kezdtem, majd jazzbalett következett Tóth Mara és Ágotai Zoltán útmutatásával. Mindvégig édesanyám önzetlen támogatásával és így kerültem a kortárs modern táncot tanító Fonti5-be. Ma már csak a felkészülés során veszek részt a közös táncban a fiatalokkal. Elsősorban tanítok és koreografálok, valamint szervezem az előadásainkat.

– Miben különleges a Momo?

– Ez volt az első önálló táncjátékunk és háromszor adtuk elő Komlón, valamint háromszor Pécsett is, a Harmadik Színházban. Kiemelném továbbá, hogy nem vagyunk versenyistálló, de azért szeretjük a megmérettetéseket.

– Mi jön ezután?

– Már készül az új darabunk Ofélia címmel. Egy filmátiratról van szó, de hogy melyik filmet mutatjuk be táncjátékban, az maradjon meglepetés. Legalábbis május 8-ig, mert akkor lesz a komlói bemutatója.

Tánctanár, reggeltől estig

Takács Judit 1985-ben született Pécsett. A komlói kenderföldi általános iskola német tagozatára járt, a helyi Nagy László Gimnázium 8 osztályos tagozatán érettségizett, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán gyógytornászként végzett, majd a Kaposvári egyetem pedagógiai karán is lediplomázott. Táncot és testnevelést tanít a pécs-meszesi általános iskolában, a komlói és pécsi székhelyű Fonti5 tánccsoport művészeti vezetője 2006 óta. Párja Herczeg Gergő, leaseres géppel dolgozik egy fémipari vállalkozásban. Két cicájuk van, Éjfél és Börni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!