kész, de minek?

2020.02.25. 20:00

Üresen kong az egykori Magasház helyén épült játszótér

Hiába van szinte teljesen kész a Megyeri tér, nem adták át a nagyközönségnek az ottani játszóteret és parkot, de még a pavilon megnyitására is várni kell, miután a városvezető baloldali koalíció nem tudott összeállítani egy elfogadható pályázati kiírást.

Bóka Máté

Az Orbán-kormány által adott egymilliárdos támogatásból sikerült eltüntetnie az előző városvezetésnek az életveszélyessé vált Magasházat, amely Pécs egyik szégyenfoltja volt évtizedekig. Az előző önkormányzat a Magasház-konzultáció során a helyiek véleményét is kikérte, hogy a területen mi épüljön fel, ennek megfelelően pontosították a terveket.

A kivitelezés előkészítő folyamata ugyan nem volt zökkenőmentes, de végül a parkot a befejezési határidő előtt sikerült elkészítenie a vállalkozónak, így azt már tavaly, a karácsony előtti napon készre jelentette. A parkot azonban azóta sem vehették birtokba a pécsiek, a környéken élők. Ennek pontos okáról azonban az új városvezetést hiába is kérdeztük, elzárkóztak a nyilatkozattétel lehetőségétől.

A kivitelezések esetében általánosságban egyébként mindig van bizonyos idő a műszaki átadás-átvételre, illetve arra is, hogy a kivitelezőtől kért javításokat el tudják végezni – ezek általában az adott beruházás bonyolultságának függvényében változhatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a folyamat hol tart a Magasház parkjának esetében, de az itt majdan működő új Pavilonra kiírandó pályázati felhívást sem sikerült még elkészíteni.

A Megyeri téri pavilon – valamint a Szilárd Leó park és a Tüke Borház – hasznosítási pályázatáról ugyanis hiába tárgyaltak az előző közgyűlésen hosszasan a képviselők, Péterffy Attila polgármester végül elnapolást kért, mert nem volt megfelelően előkészített a napirendi pont. A terv az lett volna, hogy 5+5 évre adják bérbe a pályázatra jelentkező vállalkozóknak, de a városházi jobboldali ellenzék azt is kérte, hogy legalább 50 százalékban helyi termékeket forgalmazzanak. Az egyelőre kérdés, hogy mikorra sikerül a pályázati kiírást tető alá hozni.

Elismerték a korábbi fejlesztéseket

Amíg a kampányban a balliberális oldal rendszeresen azt hangoztatta, hogy Pécs nem fejlődik, addig egy, az új városvezetés által jegyzet dokumentum már egészen mást állít. Ruzsa Csaba alpolgármester előterjesztésében ugyanis az áll, hogy az előző városvezetés idején Pécs létrehozta „az Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, a tervezési folyamat végül a konkrét városrészi projekteket meghatározó Integrált Területi Program elkészítésével ért véget. Az önkormányzat nem csak elkészítette a fenti stratégiákat, hanem meg is kezdte a megfogalmazott fejlesztések megvalósítását a városban, melynek keretében a Pécsett élők új rendelőintézettel, korszerűen felújított utakkal, óvodákkal, bölcsődékkel, új szabadidőparkkal, gazdagodtak az elmúlt időszakban”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!