utazás külföldre

2020.02.28. 14:00

Van némi bizonytalanság, de folyamatosak a nyári foglalások

Az év első két hónapja az utazási irodák egyik csúcs­időszaka, hiszen a külföldi nyaralásukat tervezők ilyenkor foglalják le útjaikat, szállásukat, szervezik meg az egész üdülést. A koronavírus-járvány azonban valamelyest változtathat az emberek szokásán.

Rajnai-Zsíros Krisztina

– Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma, ami az utazási irodákhoz érkezett, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke még a hét elején, az MTI érdeklődésére.

Az irodák az olasz fejleményeket követően igyekeznek minél rugalmasabban alkalmazkodni a helyzethez. Amennyiben szükséges, alternatív útvonalakon biztosítják az utazásokat, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatók elfogadják adott esetben az átfoglalási kéréseket.

A külföldi utazást tervezők általában januárban és februárban szervezik le a nyaralásaikat, ilyenkor már tele vannak az utazási irodák az ügyfelekkel. Lapunk több utazási irodától is érdeklődött, van-e az idén bizonytalanság az ügyfelekben az úti célt illetően, illetve tapasztaltak-e forgalomcsökkenést. Beszédes, hogy volt olyan utazási iroda, amely a kérdéseinket meghallva azonnal elzárkózott a válaszadástól.

A Dom Tours munkatársa arról számolt be, hogy egyelőre nincs nagy változás, az idősebbek izgulnak a járvány alakulása miatt, de ugyanazt az ilyenkor megszokott forgalmat tapasztalják most is. Az előfoglalási akciók február, illetve március végével zárulnak, és olaszországi utazásokra is foglaltak már korábban. A Kék Minaret Travel Kft. vezetője elmondta, az utazóközönség 20 százaléka érdeklődik, hogy mi lesz az útjával, és nagyjából két százalékuk dönt úgy, inkább lemondja az utazását. Jellemzően az áprilisi toscanai utat mondják le és remélik, hogy a következő hónapokban változik a helyzet, mind a vírus terjedését, mind a közhangulatot illetően.

A lehetséges gazdasági hatásokat is taglalják a különböző piaci elemzők

Azzal, hogy a vírus egyre több országban üti fel a fejét, a Portfolio vezető elemzője szerint a világgazdaság különböző szegmenseiben is lassulás várható. A korlátozó intézkedések és az emberek magatartásának változása jelentős kínálati és keresleti sokkhatást váltanak ki. A fő csatornák a keresleti oldalon a turizmus és vendéglátás, rendezvényszervezés lehetnek, a kínálati oldalon pedig a gyári leállások, illetve a globális termelési láncok szétszakadása okoz veszteségeket a feldolgozóiparnak és a szállítmányozásnak.

A ház hangsúlyozza azt is, hogy az alapeseti előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felére koncentrálódnak, és utána a vírus terjedését sikerül megfékezni.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics csütörtökön bemutatott, több forgatókönyv-változatot tartalmazó tanulmánya szerint a járvány gazdasági hatásai az idei év első felére koncentrálódnak, a kezdeti meredek visszaesések után pedig a világgazdaság teljesítménye ismét élénkülésnek indul, és az éves növekedési számok végül a jelenlegi alapeseti prognózisai közelében lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!