Kerülnék a tüzet

2020.03.13. 17:30

Az önkormányzat dönt a kerti hulladék égetéséről

A kerti hulladékok elégetése csak akkor megengedett, ha erre önkormányzati rendelet lehetőséget ad. Ellenkező esetben a tevékenység tilos, a hatóság bünteti.

Wald Kata

Ideiglenesen nem tudja fogadni a lakossági zöldhulladékot saját területén a szászvári önkormányzat – jelent meg a felhívás a település honlapján nemrég. Jóllehet a községben a vonatkozó helyi rendelet szerint heti két napon, meghatározott időszakokban megengedett az avar és a kerti hulladékok elégetése magánterületen, az elmúlt évek gyakorlata szerint sokan a tűzgyújtás helyett inkább az önkormányzati területre hordták az ágakat, nyesedéket.

Mert például egy nagyobb fát, ha kivágtak, a hatalmas mennyiséget nem tudták saját udvarukon elégetni, vagy a telek bizonyult túl kicsinek a tűzrakáshoz, de van, aki környezetvédelmi szempontok miatt kerülte a tűzgyújtást. Az önkormányzat azonban már se tárolni, se feldolgozni nem tudja a területére érkező hulladékot – ami amúgy nem is kötelező feladata – ezért szüntették meg az eddigi gyakorlatot. Most a lakossági igényeket figyelembe véve keresik a mindenki számára megfelelő megoldást – tájékoztatta lapunkat Vidák Krisztina, a település polgármestere.

A tavasz közeledtével a zöldhulladék kezelése más településeken is gondot jelenthet. – Fontos tudni, hogy a jogi szabályozás lehetősége az önkormányzat kezében van, azaz meghatározhatja, hogy kül- illetve belterületen lehet-e, és milyen feltételek mellett a kerti hulladékot elégetni – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Főszabály tehát, hogy a belterületi égetés tilos, ez alól az önkormányzati rendelet adhat felmentést.

Pécsett például a mostani tavasz lesz az első, amikor a zöldhulladék elégetése nem megengedett – korábban áprilisban és novemberben volt erre lehetőség, a tavaly nyáron született helyi rendelet azonban egész évre bevezette a tiltást. Helyette, a levegő minőségének védelme érdekében marad például a komposztálás, vagy a zöldjárat.

Milliós nagyságrendű is lehet a bírság

Az előírások tüzet előidéző megszegése esetén a legalacsonyabb kiszabható bírság 10 ezer, a legmagasabb 1 millió forint. Ha az oltáshoz a tűzoltók beavatkozására is szükség van, a pénzbüntetés mértéke 20 ezertől 3 millió forintig terjed. A bírság kiszabása során a hatóság mérlegeli az eset körülményeit és az alapján határozza meg mértékét. Kerti hulladék szabálytalan égetése miatt Baranyában tavaly 55 esetben szabtak ki bírságot. A bejelentések általában kétfélék: valamelyik szomszéd észleli, hogy füst, vagy tűz van a szomszéd telken és értesíti a tűzoltókat. A másik eset, amikor a tűzgyújtó, illetve a tüzet észlelő értesíti a tűzoltókat, mert a lángok továbbterjedtek és az illető nem tudta megfékezni, eloltani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!