Koronavírus Baranyában

2020.03.31. 17:30

Folyamatos az állatok ellátása a baranyai menhelyeken

Ideiglenesen bezárták kapuikat az állatmenhelyek is a látogatók előtt, hogy ezzel védjék az ott dolgozókat. Az állatok ellátása természetesen biztosított, és az örökbefogadókat továbbra is várják.

Mészáros Rita

Nehéz helyzetbe kerültek megyénkben az állatmenhelyek a kialakult járvány­ügyi helyzet miatt, de az ott dolgozók mindent megtesznek, hogy az állatok a lehető legjobb ellátást kapják. Bezárta kapuit a látogatók előtt a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület Pécs-somogyi menhelye is a munkatársaik egészségének védelme és a náluk élő közel ötszáz állat biztonságos ellátása érdekében.

– Menhelyünk jelenleg nem látogatható, kutyasétáltatásra sincs lehetőség, és az örökbefogadás is csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján történik

– hangsúlyozta Farkas Tamás, az egyesület elnöke. – Egyszerre maximum egy embert engedünk be, így tudjuk csökkenteni a közvetlen kontaktusok számát. A kóbor állatok befogadása a pécsi gyepmesteren keresztül történik, így mindenkitől azt kérjük, szükség esetén először hozzá forduljanak.

Nehézséget jelent az is, hogy várhatóan csökkenni fog az örökbefogadások száma, a rászoruló állatokat viszont folyamatosan elhelyezik. Éppen ezért félő, hogy egy idő után betelik a menhely. Ezért azt szeretnék, hogy csak azok az állatok kerüljenek hozzájuk, amelyek valóban rászorulnak. Annak, aki most akar megválni a kutyájától, azt tanácsolják, hogy ne az állatmenhelyre vigye, inkább az interneten próbálja örökbe adni.

A munkabeosztással is próbál alkalmazkodni az egyesület a kialakult helyzethez, a dolgozókat két csoportra osztották. Kevesebben vannak tehát, az elvégzendő feladatok mennyisége viszont ugyanannyi, ezért türelmet kérnek azoktól, akik felkeresik őket. A mobiltelefonszámuk él, de nem biztos, hogy elsőre tudnak reagálni a hívásokra.

Az adományokra ebben a helyzetben nagyobb szükség van, mint eddig bármikor, hiszen a nehéz körülmények ellenére ugyanúgy kell gondoskodni az állatokról. A Pécs-somogyi állatotthon mindenfajta segítségnek örül. Anyagi támogatást banki átutalással lehet nyújtani az egyesületnek, de érkeznek tárgyi felajánlások is. A segítők rendszeresen hoznak tápot az állatoknak, a menhely területére most őket sem engedhetik be, de a kapu előtt letehetik adományaikat.

Nem terjesztik az állatok a vírust

Szárnyra kaptak az elmúlt napokban több fórumon is olyan hírek, miszerint a kutyák és macskák is terjesztik az új típusú koronavírust. A Misina Egyesület a kérdésben már állatorvossal is konzultált, és megnyugtatnak mindenkit, hogy ez a híresztelés nem igaz. Nem terjesztik a vírust az állatok, legalábbis nem nagyobb mértékben, mint bármilyen élettelen tárgy. Az állatokkal tehát ugyanúgy kell bánni, mint eddig, bár ha valaki szereti puszilgatni a kutyáját, az ezt most inkább hanyagolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!