Koronavírus Baranyában

2023.01.30. 07:00

„Nem félni, hanem érteni kell a vírust” - mondja Kemenesi Gábor virológus

Egyre több mindent tudnak meg a tudósok, virológusok a covidról, például azt is, hogy a vírus honnan indult el a világkörüli útjára, ami sok emberéletet követelt.

Zsigmond József

 Az új koronavírus 2019-es év végén a kínai Wuhan városában jelent meg, és rá pár hónapra egyre több országból jelentették az új vírus felbukkanását. A járványt 2020. március elején az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította. A pandémia ideje alatt voltak lezárások, kötelező szájmaszk használat, és megjelentek a védőoltások.

„Kell-e félnünk, vagy meg kell tanulnunk együtt élni a világjárványt okozó koronavírussal?” – tettük fel a kérdést a napokban Kemenesi Gábor pécsi virulógusnak.

– Az első fejezetet nevezhetjük kínainak. Az új koronavírus 2019-ben jelenik meg Kínában, és nagyjából 2020 februárjától elkezdett betörni más országokba. Elmondhatjuk, az oltások megjelenésével kihúztuk a vírus méregfogát, vagyis attól a hatásától megvédtük az embereket, hogy tömegesen kórházba kerüljenek, vagy meghaljanak 

– válaszolta Kemenesi Gábor.
 


A vakcinák megjelenése óta, kifejezetten covidhoz köthető többlethalálozással kapcsolatban egy példát is felhozott a pécsi virológus, Nagy-Britaniát említette, mivel mint mondta, onnan vannak a legmegbízhatóbb adatok. Nagy-Britaniában 2020-21-ben 70-75 ezer ember halt meg a covid miatt, ez a szám 2022-re 45 ezerre csökkent.

– Ez most már nem arról szól, mint 2020-ban, hogy ülünk és kussolunk otthon, mert fogalmunk nincs mit tud ez a vírus, vagy a frissen elkészült vakcinák mire képesek. Sokkal jobb helyzetben vagyunk, van vakcinánk, ami megvéd a kórházhalálozástól, és nyomon tudjuk követni a vírus változásait – említette a virológus.

Kemenesi Gábor elmondta, korábban sokan keresték meg azzal, hogy félnek, rettegnek a vírustól. A virológus akkor is és most is azt hangsúlyozta: nem félni, hanem érteni, megismerni kell a vírust. Kutatóként kiemelte, hogy ha nem is győztük le teljesen ezt a vírust, de kezdik érteni a hatását, de a teljes megismeréséhez még hosszú évek kellenek.

A többlethalálozással kapcsolatban rákérdeztünk arra is, hogy sokan mondják többen halnak meg influenzában, mint kovidban. A virológus elmondta, hogy az influenzát már ismerjük negyven éve, de ez egy új vírus, ami két-három éve jelent meg. 

– Idővel úgy fogunk együtt élni a coviddal, mint az influenzával, de most még nem olyan, ahhoz elégé kiszámíthatatlan, és súlyosabb. Sokan mondják azt, hogy annyi a halálozása mint egy súlyosabb influenzának, ebben igazuk is van, de a covid 10-20 annyi embert fertőz meg, mint az influenza, vagyis nem ugyanannyi a károkozása – említi Kemenesi Gábor.

Mint megtudtuk, most a hosszútávú covid okoz problémát , hogy miért támad meg különböző szerveket. A pécsi virológus azt javasolja, hogy vegyük fel a védőoltásokat, a másodikat, harmadikat, és a terjedési szezonban, vagy különböző hullámoknál, mikor megjelenik valamilyen variáns akkor használjunk szájmaszkot (FFP 1-2-3, amik baktériumok, vírusok, mindenféle mikrorészecskék ellen jobban védenek) olyan helyeken, ahol több ember megfordul. 
 

Állatról kerülhetett emberre 

Sok összeesküvés elmélet született, hogy a vírust mesterségesen előállították elő, és egy wuhani laborból szabadulhatott el.
 

– Nem virológusként könnyebb elképzelni, hogy egy laborban kotyvasztották össze, de tudományosan semmi nem utal rá. Toronymagasan gyűlnek a természetes eredet melletti tények. Szépen látszik egy olyan vírusnak a képe, amely frissen talált rá az emberre, és keresi az emberben a helyét 

– magyarázta Kemenesi Gábor virológus.

Mint elmondta, már azt is tudják, hogy a wuhani piac mely adott szegmense lehetett az, ahonnan elindulhatott a vírus. A piacnak egy olyan részéről indult el, ahol egzotikus állatokat árultak. Azt tudják, hogy valamilyen különleges egzotikus állatot árultak ott, ami köztes gazdaként szolgálhatott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!