Az Év női példaképe

2020.03.20. 11:30

Ha úgy adódik, traktorra pattan Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, Az Év női példaképe

Három gyermek édesanyja, feleség, háziasszony, egy gazdaság vezetője, egy hulladékmentes műhely alapítója. Az Év női példaképének választott Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka látott minket vendégül.

A domb tetején található gyönyörű portára érkeztünk, ám még mielőtt beléptünk volna a kapun, megcsodáltuk az utcát. A család által alapított Lélegző Liget településfejlesztési projekt kapcsán ugyanis több mint 150 növényt és számos állatvédelmi eszközt telepítettek Romonya közterületeire. S hogy hogyan indult ez az egész? A fiatal édesanya fermentálódó japán kristálygombákból készített itallal, és frissen kisült házi kenyérrel kínált minket, majd bele is kezdett történetükbe.

– Amióta az első fiam, Tomika megszületett, nagyon sokat kirándulunk. Amikor már tudott beszélni, egyszer egy fa mellett állva megkérdezte, hogy: Anya, ez milyen fa? Nem tudtam rá válaszolni. Akkor borzalmasan elszégyelltem magam – fogalmazott Boglárka. – Ekkor kezdtem belemerülni a természet világába, utána nemsokkal költöztünk ki ide, Romonyára.

Kitalálták, hogy építenek egy 40 parcellás fűszerkertet. A hölgy úgy vágott bele, hogyha 3 növény sikerül ezek közül, akkor ő már nagyon boldog lesz. Végül 37 sikerült. Ez akkora lendületet adott neki, hogy belekezdett egy családi gazdaság kialakításába, amely mostanra egy értékeket hordozó, jövőbe mutató vállalkozássá nőtte ki magát. Megalapította a BT Regiment Kreatív Műhelyt, ahol a saját maguk által vegyszermentesen termelt növényeket dolgozza fel a legkreatívabb módokon, hulladékmentesen. Ősmagyar gyümölcsöst, bogyós termő ültetvényt, több mint 100 különböző fajta fűszer- és gyógynövényt és számos zöldségkultúrát termesztenek és gondoznak. Boglárka nem riad meg a keményebb feladatoktól sem, ha úgy adódik, traktorra pattan.

– A gazdaság szerves részét képezi egy zöldhulladék átvevőhely, mely keretein belül biztosítjuk a környékbeli lakosok számára a zöldhulladék átvételét, komposztálását, majd igény szerint a kész komposzt visszaosztását. Családunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjaként és önkénteseként odútelepet tart fenn – sorolta.

Az évek során megszületett két kisebb fia Balázs és Bálint, így áll össze egy egészé a család, a gazdaság a gyermekeik aktív részvételével, ízig-vérig családi vállalkozásként működik. Sok különböző habitus, színes világ, de igazi egység.

– Nagyon elhivatott vagyok a közösséget és a társadalmi felelősségvállalást illetően. Jó lenne, ha megismernének minket más szervezetek, gazdálkodó egyesületek, és egyre többen csatlakoznának hozzánk. Szeretnénk sok olyan ember figyelmét felkelteni, aki érdeklődik a környezet- és állatvédelem, az önellátó termelés és a fenntartható jövő iránt.

A férje jelölte a pályázatra

A Pécsi Család- és Karrierpont Év női példaképe pályázatára Boglárkát a férje jelölte. Mint a hölgy elmondta, ez azért esik neki nagyon jól, mert ő eredeti végzettségét tekintve társadalomkutató, s amikor belevágott a gazdálkodásba, először senki nem hitt benne. – Úgy gondolták, hogy itthon vagyok kisgyerekekkel, ez az egész pedig csak kismamahóbort. Eleinte a férjem sem hitt bennem, viszont rettentően értékelem azt, hogy ennek ellenére mindenben támogatott. Azóta is ő és a gyermekeim a legnagyobb támogatóim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!