arckép

2020.03.28. 11:30

Horváth Mária Baranya legeredményesebb testnevelője

Horváth Mária tanítványai rendre szép eredményeket érnek el a különböző sportversenyeken, ezért lett a Bólyi Általános Iskola pedagógusa 2018/2019. tanévben Baranya megye legeredményesebb testnevelője.

Mészáros Rita

– Mit jelent önnek a díj?

– Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon rám esett a választás. Ez egy nagyon jó visszaigazolás számomra, hogy jó úton haladok, jó munkát végzek, és köszönet a Bólyi Általános Iskolának, a kollégáimnak, és a német nemzetiségi fenntartónak, akik támogatnak a felkészülésben és a versenyekre való utaztatásban is.

– Mi hozta az elismerést?

– Sok tehetséges diák jár a bólyi általános iskolába, akik nyitottak a sportágak felé, jól lehet velük együtt dolgozni. Több sportágban megyebajnokok vagyunk, illetve emlékversenyek legjobbjai iskolánk tanulói. Több országos dobogós és pontszerző helyet is elhoztunk.

– Mi a fontos a versenyre való felkészülésnél?

– Reális célokat tűzünk ki a gyerekekkel, amiket el is tudnak érni. Fontos a megfelelő kapcsolat kialakítása a versenyzőkkel, hogy bármikor, bármilyen témában merjenek hozzám fordulni. Felkészülésük alatt az edzésmunkára helyezzük a hangsúlyt. Ha holtpontra jutnak, vagy kudarc éri őket, közösség formáló „edzést” alkalmazok, ami eddig bevált.

– Hogyan lehet megszerettetni a diákokkal a tesit?

– Az érdeklődést fent kell tudni tartani az órákon, ebben a változatos, modern eszközök segítenek. Az alap sportágak mellett újak felé is nyitni kell, gondolok itt például a görkorcsolyázásra, gördeszkára vagy a frizbire, de a gyermekek ötleteit is figyelembe veszem.

– A sport a tanításon kívül is része az életének?

– Versenyszerűen sportoltam, atletizáltam, a Bólyi Se színeit képviseltem, majd a sok sérülést követően ma már csak hobbi szinten sportolok, illetve a Bólyi Sportegyesület Atlétika szakosztályát vezetem.

– Mindig testnevelőnek készült?

– Már kisgyermekként iskolásat játszottunk a pajtásokkal, ahol mindig én voltam a tanár. A későbbiekben edzőm és testnevelőim is megerősítettek ebben, mindvégig támogattak tanulmányaim során. Így lett a hobbim a munkám is egyben. Tanárnak lenni nem munka, hanem hivatás, hiszen a jövő generációi a mi kezünk alól nőnek fel. A sport iránti szeretetet és hozzáértésemet továbbadhatom az ifjabbaknak, látom a fejlődést, a sikereket, tudok segíteni, ha kudarc éri őket – ezért jó tanárnak lenni.

Óraadóból tanár

Horváthné Horváth Mária Magdolna 1986-ban született Mohácson. A bólyi általános, majd a Pécsi SZC Montenuovo Nándor szakgimnázium befejezése után diplomáját a PTE testnevelő tanári szakán szerezte meg. Pályafutását volt iskolájában, a Montenuovoban kezdte, de óraadóként az általános iskolában is tanított. Majd fordult a szerepkör, a 2018/2019. tanévben lett a Bólyi Általános Iskola testnevelője és óraadója a Montenuonak. A tavalyi év nemcsak a munkájában, hanem a magánéletében is sikeres volt, férjhez ment, babájukat júniusra várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!