1848–49

2020.03.16. 07:00

Ma is élnek köztünk még márciusi ifjak

A nagy ünnepségek elmaradtak március 15-én, de megyeszerte több településen koszorúztak, így emlékezve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Mészáros Rita

Nagy ünnepségek nem, de nemzeti lobogók és kokárdák szinte mindenhol emlékeztették a lakosokat az 1848. márciusi eseményekre. A kialakult közegészségügyi helyzet miatt szinte mindenhol lemondták a vasárnapra tervezett rendezvényeket, de koszorúzást több településen is tartottak, így a pécsváradi Kossuth téren is.

Zádori János polgármester kiemelte, az egészségügyi problémák mellett a morális dolgokra is oda kell figyelni, és ennek egyik jele, hogy lerójuk tiszteletünk, megemlékezünk március 15-ről. Ezután Jéhn Máté ifjúsági polgármester szólította meg a fiatalokat ünnepi beszédében. Ahogy mondta, a forradalmak kora lejárt, de forradalmi fiatalokra mindig szükség lesz, hiszen az 1848-as forradalmat is ők indították útjára.

– Ránk, fiatalokra gyakran használják a lusta, passzív vagy céltalan jelzőket – fogalmazott Jéhn Máté. – Valóban, sokszor talán jobban érdekel, hány lájkot kapunk a Facebook­on, vagy hogy mennyi követővel rendelkezünk az Instagramon, de nem csak ilyenek vagyunk. Képesek vagyunk lelkesedni, keményen dolgozni céljainkért. Tudom, hogy vannak köztünk márciusi ifjak is, a mindennapok hősei, akikben megvan a vágy, az erő és tenni akarás.

Az ifjúsági polgármester ezután arra kérte a nagyszülőket, szülőket, tanárokat, hogy segítsék a fiatalokat, együtt keressenek célokat, és valósítsák meg azokat. A beszédek után koszorúkat helyeztek el Kossuth Lajos szobránál. Az ünnepségre az általános iskola diákjai készültek műsorral, a polgármester ezt külön megköszönte nekik. Mivel a helyszínen nem adhatták elő, a városi tévé vetítette le vasárnap este az előadást.

Koszorúval emlékeztek a hősökre

A pécsváradihoz hasonló, kisebb megemlékezések több településen voltak. A márciusi hősök előtt fejet hajtottak többek között Komlón, Harkányban, Kozármislenyben és természetesen a megyeszékhelyen is. A Kossuth téren álló szoborhoz már csütörtökön kerültek ki papírból készült kokárdák, vasárnap pedig koszorúkat helyeztek oda. Sellyén is a helyi általános iskola diákjai készültek műsorral, de az ünnepnapon nem tudták előadni. Videó azonban készült a produkcióról, amit az egyik videómegosztó portálon lehet megtekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!