Koronavírus Baranyában

2020.03.19. 14:00

Maszkok gyártásába kezdett egy pécsi menyasszonyiruha-tervező

Nem ült ölbe tett kézzel Kozarics Viktor pécsi ruhatervező. Elővette speciális anyagát és olyan maszkok gyártásába kezdett, ami segítség lehet a mindennapokban.

Németh Krisztina

Sokan keresték meg az elmúlt napokban Kozarics Viktort, hogy segítsen nekik maszkkészítésben. A főként menyasszonyi ruhákkal foglalkozó pécsi tervező pedig nem tudott nemet mondani. Előállt egy egyedi ötlettel.

Szabásmintát készített és nekiállt varrni

– Most, hogy itthon ülünk és nem az esküvőkkel vagyunk elfoglalva, arra gondoltam miért ne segíthetnék azokon, akik csak simán a boltba akarnak kiugrani vagy muszáj a kutyájukat kivinni az utcára sétáltatni – kezdi Viktor.

Viktor egy olyan anyagot vett elő, ami ráfed az orra, mosható, fertőtleníthető.

Kutyasétáltatás, munkába járás, halaszthatatlan ügyintézés – Fontos a megfelelő távolság tartás

Megoldás: a szőtt, nem szőtt textília?

Bár a neve fura, de az egészségügyi textíliaként is használható anyagot, a szőtt, nem szőtt textíliát Viktor duplán varrja.

- Hangsúlyozom, ez egy olyan anyag, ami arra a kevés időre, amíg elintézed a halaszthatatlan dolgodat, megoldást jelenthet – mondja Viktor, aki hozzáteszi azt is: koronavírusos beteg közvetlen kapcsolatba lépésekor nem nyújthat védelmet, arra csak a szénszálas maszkok jók.

Buszon már megfontolandó ennek a szájmaszknak a használata

Fontos!

Bár Viktor termékét orvosok nem vizsgálták be, több olyan csoportban is utánajárt, ahol eddig pozitív volt a visszhangja az efféle maszknak.

– Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy olyan maszk, amit ha egyszer használ az ember, utána fertőtlenítenie kell. Hiszen tudjuk, hogy egy „fertőzött” maszk sokkal többet árthat, mint használ. Így egy ember körülbelül 10 maszkkal tudna úgy halaszthatatlan ügyeket intézni, hogy az folyamatos csere mellett segítség legyen – hangsúlyozta Viktor.

Országos kezdeményezést szeretne indítani

Viktor jelenleg egyedül készíti a maszkokat három kisgyermeke mellett, de azt szeretné elérni, hogy az ország több pontján is bekapcsolódjanak a önkéntes varrásba.

– Ha valakinek van hasonló anyaga vagy gumija, vagy csak a kihordásban tud segíteni, már összeállhat belőle egy olyan csapat, aki kiegészíti ezt a fajta segítségnyújtást – mondja Viktor.

Hátránya is van

– Ennek a maszknak az a veszélye, hogyha a maszkba bejut a vírus, akkor még könnyebben fertőződhet az ember. Tehát jól meg kell gondolni ennek is használatát – tette hozzá Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!