szmog a semmiből

2020.03.27. 13:45

Még ez is: hirtelen hatalmas lett a szállópor koncentrációja Pécsett

Pécs területén egyidejűleg három monitorállomás mérései alapján a szállópor a március 26-a, csütörtök esti óráktól március 27-e, péntek délig folyamatosan olyan hirtelen fellépő légköri koncentrációt okozott, amely fokozott veszélyt jelent a gyermekek és az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők számára, közölte Pécs polgármestere.

bama.hu (forrás: Pécs MJV)

Péterffy Attila felhívja a lakosság figyelmét, hogy a mért értékek olyan légszennyezettséget mutatnak, amely az egészséges emberek esetében is felső légúti irritációt okozhat, és hasonló tüneteket produkálhat, mint a megfázás, influenza, vagy jelen szituációban a koronavírus légúti tünetei.

Mint közleményében írja, a hirtelen megemelkedett szállópor koncentrációja a hatályos rendeletük tükrében sem teszi jelenleg még lehetővé a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatának elrendelését, mert az csak a küszöbértékek két egymást követő napon történő meghaladása esetén lehetséges.

A fentiek miatt ugyanakkor nyomatékosan kéri a lakosság minden korosztályát, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, illetve a vírus terjedése ellen használt maszk kültéri viselését is határozattan javasolják a szakemberekkel folytatott konzultáció alapján. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérik, lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, a szénnel, illetve a fával történő tüzelést.

Az időkép.hu szmogtérképe is mutatja, hogy valami nem stimmel Pécsett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szennyezett légrétegek elkeveredése, ezáltal a jelen helyzet javulása a hétvége folyamán sem várható. A szállópor koncentráció markáns javulására hétfőtől lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában