el is fogták őket

2020.03.28. 17:30

Egyre több embercsempész próbálkozik a határon

Márciusig több mint száz határsértőt fogtak el a megyében. A közölt adatokból látható, hogy egyre több embercsempész próbálkozik a zöldhatáron érkezőket továbbszállítani külföldre.

Zsigmond József

Idén az első negyedéveben 13 embercsempész ellen intézkedtek a baranyai rendőrök. Az elmúlt három év, január-március közötti időszakához viszonyítva, jelentős emelkedés tapasztalható, ugyanis a korábbi évek során egyetlen embercsempészt fogtak el a zöldhatárnál.

Az idei első intézkedésre nem sokat kellett várni, már január 9-én elrendelte a Pécsi Járásbíróság annak a hét személynek (3 magyar, 4 szír) a letartóztatását, akik Hollandiába, illetve Ausztriába akartak továbbszállítani 18 szír férfit. A rendőrség korábbi közleményeiből kiolvasható, hogy főleg külföldi állampolgárok (macedónok, szerbek, szírek) próbálkoznak embercsempészéssel.

Leggyakrabban autókkal várják a zöldhatáron át érkezőket, feltételezhetően előre megbeszélt helyen. Így volt ez február 27-én is, ekkor egy macedón és szerb állampolgárságú férfi autóját állították meg a rend­őrök Magyarbólynál. Az intézkedés során kiderült, hogy a gépkocsi hátsó ülésen lévő három szír állampolgárságú férfi nem rendelkezett semmilyen okmánnyal, és arra sem válaszoltak, hogy miként érkeztek Magyarországra. A kocsi átvizsgálásakor a csomagtérben további két jemeni férfi találtak.

A rendőrség honlapján 2017 májusától teszi közzé, hogy Magyarországon mikor és hol fogtak el határsértőket. A baranyai adatok szerint 2018-ban január-március között összesen 71, 2019-ben 20, míg idén több mint 100 határsértőt fogtak el. A legtöbben Magyarbólynál, Kölkeden, Illocskánál és Lippónál próbálkoztak, a csoportok minden esetben férfiakból álltak, akik leggyakrabban szírnek, afgánnak, palesztinnak, jemeninek vallották magukat.

Egy napra 16 határsértő jutott

A legtöbb határsértőt idén március 10–11. között fogták el a baranyai rendőrök, összesen tizenhatot. Először Lapáncsa közelében tartóztattak fel hat férfit, akik szír, illetve jemeni állampolgárnak vallották magukat. Nem messze az intézkedéstől egy osztrák rendszámú gépkocsit is ellenőrzés alá vontak a rendőrök. Itt felmerült a gyanú, hogy az 57 éves szerb férfi szír, illetve jemeni állampolgárokat akart külföldre szállítani. A rendőrök a gépjárművet lefoglalták, a sofőrt pedig előállították. Ellene embercsempészés miatt nyomoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!