közlemény

2020.03.04. 16:05

Nemzeti összetartozás: nyilatkozat elfogadását kezdeményezi a Fidesz

A Fidesz, valamint az Összefogás Pécsért Egyesület és a Kereszténydemokrata Néppárt pécsi frakcióinak tagjai azt kezdeményezték, hogy a pécsi közgyűlés nyilatkozatban fejezze ki szolidaritását a trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, valamint azt is, hogy támogatják Székelyföld autonómiáját, írták a kezdeményezők szerdán kiadott közleményükben.

bama.hu

„Arra való tekintettel, hogy egyrészt a március 10-én esedékes pécsi közgyűlés ülésnapja egybeesik a Székely Szabadság Napjával, másrészt a trianoni békediktátum centenáriumi éveként a Nemzeti Összetartozás Éve az idei, szerdán Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének képviselőiként, felelősséget érezve valamennyi, magyar nemzethez tartozó személy nemzetiségi egyenjogúságáért, arra tettünk javaslatot, hogy a Közgyűlés egy nyilatkozat elfogadásával fejezze ki szolidaritását az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, egyúttal álljon ki Székelyföld autonómia törekvései mellett.

Javasoljuk, hogy az alábbi szövegezésű nyilatkozattal a Közgyűlés támogassa Székelyföld autonómiáját, mint a nemzetiségi önrendelkezéshez való jog közjogi megtestesülését, továbbá mi, pécsiek is csatlakozzunk a Székely Szabadság Napját rendszeresen megünneplő városok sorához, melynek keretében minden év március 10. napján méltó módon, a székely zászló Városházán történő kifüggesztésével, emlékezzünk meg a Székely Szabadság Napjáról.

„Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének Nyilatkozata

A Székely Szabadság Napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja, melyet a Kárpát-medence számos településén megünnepelnek.

Ezen jeles nap alkalmából Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése szolidaritását fejezi ki az igazságtalan trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, s kijelenti, hogy támogatja a Székelyföldön élő magyarság területi autonómia törekvéseit.

Tesszük mindezt az őshonos európai nemzeti kisebbségek minél szélesebb körű önrendelkezését elősegítendő decentralizációs törekvések jegyében, mely politikai hitvallásunk szerint az európai béke és a demokrácia kiteljesedésének alapvető feltétele.

Egyúttal vállaljuk, hogy a jövőben mi, pécsiek is csatlakozunk azon Kárpát-medencei települések sorához, akik rendszeresen megemlékeznek és megünneplik a Székely Szabadság Napját.

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

A fenti indokok alapján kérjük a Tisztelt Közgyűlés tagjait, hogy valamennyien támogassák az előterjesztést és a határozati javaslatot. Legyen konszenzus ebben a pártpolitikai érdekeken felül álló ügyben.

Pécs, 2020. március 4.

Dr. Barkóczi Csaba

Berényi Zoltán

Bognár László

Dr. Csizmadia Péter

Dr. Kamarás Péter

Kővári János

Vári Attila

mint a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség, valamint az Összefogás Pécsért Egyesület és a Keresztény-demokrata Néppárt frakcióinak tagjai„, olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában