pécs

2020.03.22. 20:00

Postára kell menni a helyiadó-értesítő miatt

Olvasónk családtagjainak küldtek ajánlott levelet és sima küldeményt is a gépjárműadóról.

Bóka Máté

Csekkes befizetés a postán

Bár az elmúlt években legkésőbb március első napjaiban megérkeztek a helyi adókról szóló értesítők és csekkek, erre idén nem került sor, csak késve érkeztek meg a küldemények. A technikai fennakadást követően az önkormányzat közölte, hogy az ingatlan- és telekadó befizetésének határidejét március 27-ig kitolja, addig nem számolnak fel késedelmi pótlékot.

Lapunk olvasója azonban most arra hívta fel a figyelmünket, hogy arra is van példa, az adóval kapcsolatos levelek nem egyszerű levélként, hanem ajánlott küldeményként érkezzenek meg. Ez esetben – ha nincs otthon az illető -, akkor a postára kell mennie felvennie csekkeket, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben inkább kerülendő lenne. Mint írta, a másik megoldás az lenne, ha szabadságot venne ki, hogy így várja a postást.

Olvasónk azért is furcsállta mindezt, mert amíg ő sima levélként kapott gépjárműadós papírt, addig családtagja már ajánlva.

A pécsi önkormányzat megkeresésünkre közölte, a helyi, illetve helyi beszedésű központi adók (gépjárműadó) szóló értesítések, csekkek kapcsán a törvény mindkét esetben ugyanazt az előírást tartalmazza. Amennyiben az adott adónemben nem változott az adózó fizetési kötelezettsége, sima küldeményben adófolyószámla kivonatot és csekket kap. Amennyiben azonban valamilyen változás állt be, az állami és az önkormányzati adóhatóságnak is határozatot kell hoznia, ezeket pedig a törvény szerint tértivevényes küldeményként kell postázni.

Hozzátették, ebből kifolyólag olvasónk esetében is valamelyik adónemnél változás történt, és az adóhatóságnak határozatot kellett hoznia.

Az önkormányzat megjegyezte, mivel ezeket az értesítéseket a törvény szabályozza, az ország bármely részén élő adózókra pontosan ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a pécsiekre. A törvény pedig nem módosult az új koronavírus járványra való tekintettel.

Az E-önkormányzat portálon egyébként az ügyfélkapuval rendelkező adózók lekérdezhetik az aktuális adóegyenlegüket, az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségüket, és be is fizethetik azokat.

Címkék#helyi adó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!