csapadékmentesség

2020.04.24. 14:00

Már az ivóvízellátást veszélyezteti a szárazság

Locsolási tilalmat rendeltek el a napokban több településen, így Pécsváradon, Zengővárkonyban, Nagypallon, Martonfán, Szilágyon és Lovászhetényben is – ezt Zádori János, Pécsvárad polgármestere jelentette be közösségi oldalán.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

A települések vezetőivel a területen illetékes vízszolgáltató vette fel a kapcsolatot, a társaság kérte a vízkorlátozás bevezetését. Erre azért volt szükség, mert a hosszan tartó, aszályos időszak miatt a víztározók szintje mindössze húsz százalékra apadt. Ez pedig már a kritikusan alacsony határ, ami veszélyeztetheti az ellátást. Ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy az alapszintű ellátást tudják biztosítani a települések, tehát hogy megfelelő mennyiségű és minőségű víz álljon rendelkezésre az ivásra, tisztálkodásra.

Az alapszintű ellátásba viszont nem tartozik bele a locsolás, gépkocsimosás vagy a medencefeltöltés, így minden érintett önkormányzat rendeletben tiltotta meg, hogy a vezetékes vizet ilyen célokra használják. A vízkorlátozás betartását a közterület-felügyelők és a rendőrség is ellenőrizheti, a szabályokat megszegőkkel szemben pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. A locsolási tilalom visszavonásig érvényes valamennyi településen, amint a szolgáltató jelzi, hogy ismét megfelelő szinten állnak a tározók, a vízkorlátozást megszüntetik.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, megyénket egyébként már csaknem egy hónapja nem érte nagyobb eső, ami miatt ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma. A csapadékhiány miatt idén a vetést is kicsit korábbra időzítették.

Tartós vízhiány

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb adatai szerint már az egész országban kialakult az aszály, ezért az Agrárminisztérium a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál. Az intézkedés értelmében a gazdálkodók többek között élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is. A jelenlegi előrejelzések szerint egyébként a közeljövőben sem várható nagyobb mennyiségű csapadék az ország területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!