most derült ki

2020.05.23. 11:30

200 milliót vontak el a pécsi óvodáktól és bölcsődéktől

Az online konzultáción derült ki, hogy a városvezetés döntése alapján az óvodáktól, bölcsődéktől elvonnak 200 milliót, hogy egy alapba tegyék át. Az is napvilágot látott, hogy ugyanekkora összeget fizetnének ki a PÉTÁV-ban tulajdonos francia energetikai multinacionális cégnek.

Bóka Máté

A balliberális városvezetés a legutóbbi konzultáción 2,5 milliárdos kiesésről beszélt az önkormányzati cégeknél, valamint arról, hogy az intézmények esetében a személyi juttatások és dologi kiadások egy részét átcsoportosítják a veszélyhelyzeti alapba a bevételek kiesésének kezelésére, illetve egy támogatási rendszerre.

Az óvodáktól és a bölcsődéktől 210 millió forintot vonnak el, de a nemzeti oldal a döntés meghozatalakor már jelezte, hogy az intézmények helyett inkább a megemelt cégvezetői juttatásokat, vagy a képviselők, tanácsnokok, biztosok járandóságait csökkentsék – ezt az indítványt viszont nem támogatták a balliberálisok.

A Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter pénteken újságíróknak azt mondta, hogy különösen érzéketlen a döntés annak fényében, hogy közben Péterffy Attila polgármester volt munkahelyének, a Pétáv Kft. francia tulajdonosának közel 200 milliós osztalékot fizetnek. Hozzátette: éppen azoktól vonnak el, akik a járványban a PAPI-programon keresztül segítettek az időseknek és jövő héten már ki is nyitnak az intézményeik.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Pécs korábbi alpolgármestere emlékeztetett rá, korábban is voltak nehezebb időszakok, de figyeltek arra, hogy ez a szféra kapjon meg minden támogatást, ami a munkájukhoz kell, ezért is indítottak 2,5 milliárdos intézményfelújítási programot és igyekeztek lehetőség szerint a juttatásaikat is növelni.

– Meggyőződésünk volt, hogy így a gyermeket vállaló és nevelő családokat támogatjuk, a város új vezetése most viszont teljes fordulatot vett, ezeket az intézményeket akarja megsarcolni – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Sokat dolgoztak a járványhelyzetben

Virág Tímea négygyermekes édesanya azt mondta: három csemetéje is óvodás, így láthatta, hogy mennyit dolgoztak az óvónők a korlátozások idején. Az időseket segítő programban vettek részt, online kaptak nevelési anyagokat, meséket olvastak fel a gyerekeknek, az aktuális bábelőadásokról tájékoztattak, miközben a saját gyermeküket tanították. Hétfőtől elindul az óvoda, egész nyáron dolgoznak, felháborító, hogy tőlük vesznek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!